Minprest obligă salariații să își facă cereri de concediu fără plată pentru Vinerea Mare

504

Conducerea Minprest Serv SA Rovinari a decis, cu de la sine putere, să oblige angajații din Sectorul Jilț-Motru, să își facă singuri cereri de intrare în concediu fără plată pentru ziua de vineri, 14 aprilie, după ce o circulară a CEO a impus în companie ca zilele de concediu de odihnă a salariaților pentru Paște să cuprindă inclusiv această zi. În loc să aplice aceeași măsură, șefii Minprest, grijulii cu fondul de salarii, au impus zi de concediu fără plată pentru 14 aprilie în loc de zi de concediu, fapt care nemulțumește cei 300 de angajați din acest sector. Economia făcută de Minprest, în acest caz, este de doar 50.000 de lei.

Printr-o circulară semnată de managerul Sorin Boza, liberele angajaților CEO pentru Paște, tratate drept zile din concediu de odihnă, vor include și ziua de vineri, 14 aprilie, minerii urmând să revină la muncă pe 24 aprilie. Circulara de la CEO a impus luarea unei măsuri similare și la prestatorul Minprest. Din păcate, directorul Gabriel Giorgi nu a vrut să îi lase pe salariați, vineri, în concediu de odihnă, ci le-a cerut, cel puțin celor din Sectorul Jilț-Motru, să facă cereri de intrare în concediu fără plată pentru ziua respectivă. Salariații s-au declarat extrem de nemulțumiți de această măsură, dar cei care au îndrăznit să facă gălăgie au fost amenințați că vor fi mutați cu serviciul cât mai departe de casă, fără posibilitatea de a face naveta. În atare condiții, oamenii au semnat, ziua de vineri fiind doar pentru ei neplătită.
Cu siguranță, o măsură similară s-a luat și pentru alte sectoare ale Minprest, deoarece conducerea societății vrea economii înainte de Paște, chiar dacă acestea sunt nesemnificative.
Angajații Minprest nu au încă un nou CCM, dar chiar și așa, ei nu beneficiază de vreo primă de Paște, de tichete de masă ori de alte foloase de care au parte colegii lor din CEO.

Prime de 1000 de lei și concediu din 14 până în 24 aprilie
Spre deosebire de salariații Minprest, cei aproximativ 14.300 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia au beneficiat deja de luni de prime de Paşti sub formă de tichete cadou în valoare de 1.000 de lei. În anii trecuţi, suma de care beneficiau minerii şi energeticienii era de 700 de lei, tot sub formă de tichete cadou. Prima este prevăzută în actul adiţional care prevede prelungirea actualului Contract Colectiv de Muncă (CCM) până la data de 31 martie 2018, semnat de administraţia CEO şi liderii federaţiilor reprezentative de la nivelul companiei în data de 20 martie 2017. În urma negocierilor dintre administraţia companiei energetice şi sindicate s-a stabilit că, începând cu data de 1 aprilie, angajaţii CEO vor beneficia de tichete de masă de 15 lei, cotă de cărbune de 500 de lei, două prime de 1.000 de lei şi una de 950 de lei, sâmbete şi duminici plătite 87% şi ziua de naştere – zi liberă plătită. La sfârşitul lunii martie, CEO a notificat Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj cu privire la disponibilizarea, începând cu 1 mai, a 1.000 de angajaţi, fiind vorba de muncitori şi personal TESA.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here