Minivacanță pentru bugetari, Guvernul a decretat 23 ianuarie zi liberă

303

Executivul a stabilit, ieri, printr-o Hotărâre, ca ziua de luni, 23 ianuarie 2017, să fie zi liberă pentru salariații din sectorul public. Această zi va fi recuperată pe 28 ianuarie, sau prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până pe 31 ianuarie 2017.

Începând de anul acesta, 24 ianuarie, când se sărbătorește Unirea Principatelor Române, este zi liberă nelucrătoare pentru toți românii. Pentru că 24 ianuarie este într-o zi de marți, Guvernul a decis, printr-o Hotărâre adoptată în data de 18 ianuarie, ca ziua de luni, 23 ianuarie 2017, să fie zi liberă pentru salariații din sectorul public. Această zi va fi recuperată pe 28 ianuarie, sau prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până pe 31 ianuarie 2017.

14 zile libere, în 2017
Codul Muncii prevede 14 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Unirii Principatelor Române, Ziua Internaţională a Muncii, Ziua Copilului, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României. Concret, în acest an, zilele nelucrătoare sunt: 1 și 2 ianuarie – duminică și luni; 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – marți; 16 și 17 aprilie (prima și a doua zi de Paște) – duminică și luni; 1 mai (Ziua Muncii) – luni; 1 iunie (Ziua Copilului) – joi; 4 și 5 iunie (prima și a doua zi de Rusalii) – duminică și luni; 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – marți; 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – joi; 1 decembrie (Ziua Națională a României) – vineri; 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – luni și marți. Mai mult decât atât, nu ar fi exclus ca numărul zilelor libere să crească, dat fiind faptul că 24 ianuarie pică într-o zi de marți, fiind posibil să se aprobe ca zi liberă și 23 ianuarie, pentru ca Ziua Unirii Principatelor să poată fi legată de weekend. Aceeași situație este și de Adormirea Maicii Domnului (15 august), care este tot într-o zi de marţi.

Timp liber și spor la salariu pentru cei care lucrează de sărbători
Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.
Trebuie precizat faptul că, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here