Ministrul turismului – “Rânca nu poate deveni localitate”

399

După vizita pe care a făcut-o în prima parte a zilei la Târgu Jiu, ministrul Turismului, Mircea Dobre, a urcat în cursul după-amiezii și la Rânca, vizitând inclusiv o porțiune din Transalpina. În stațiune a avut discuții cu câțiva cabanieri care i s-au plâns în special de lipsa de interes pe care o manifestă autoritățile, cea mai mare supărare părând să o aibă Gabriel Buican, unul dintre oamenii de afaceri veniți de la București cu convingerea că deschiderea unei pensiuni în Rânca poate fi o afacere înfloritoare. Din ce i-a spus acestuia ministrului, lucrurile nu stau nici pe departe așa. “Novaciul nu e interesat în nici un fel să ne declare localitate pe noi pentru că pierd bani. Nu am văzut un brăduleț pe stradă, un coș de gunoi, o bancă, ceva. Am avut discuții cu primarul de la Novaci de 3 ani pentru a-mi concesiona 18 mp ca să fac o parcare. De trei ani nu am un răspuns. Multe obligații sunt pe hârtie. Noi plătim impozite și nu suntem luați în seamă pentru că nu suntem votanți. Sunteți primul demnitar cu care vorbesc de trei ani încoace pentru că pe primar, de exemplu, nu l-am văzut pe aici”, a spus Buican.
Un alt om de afaceri, Vasile Mitroi, i-a prezentat lui Dobre planurile pentru dezvoltarea zonei Rânca, în documente aceasta fiind un cartier al Novaciului și al Băii de Fier, nu o stațiune. Ministrul turismului a și precizat că declararea zonei ca unitate administrativ teritorială cu o administrație proprie este un lucru imposibil. El a dat ca exemplu stațiunea Mamaia, care aparține de Constanța, dar de care primăria se ocupă an de an. “Nici nu știu pe ce parte suntem, pe Baia sau Novaci. O parte din Novaci, respectiv, Rânca, poate deveni stațiune, dar și o parte din Baia,respectiv Rânca, poate deveni stațiune. Nu știu dacă e singurul caz din România, dar de acesta știu și de asta am venit să văd. Trebuie și o discuție cu Ministerul Dezvoltării Regionale, să vedem dacă putem găsi o variantă printr-o hotărâre de Guvern. Nu poți să o declari localitate și nici nu e domeniul meu. E o chestiune foarte dificilă, să dai denumirea Rânca unei unități administrativ teritoriale și să fie un primar. Trebuie văzut. Nu am temei legal, depindeți de 2 UAT-uri, nu am gândit eu asta. Nu se poate face primărie aici. Vă dau exemplu de la mine de acasă, Mamaia ține de Constanța. Primăria face investiții ca să se întoarcă banii la ei apoi”, a menționat ministrul.
Dobre a fost invitat să revină în Rânca peste câteva săptămâni, când va fi organizat un festival rock, dar nu a promis nimic. Deputatul Mihai Weber, cel care l-a adus pe ministru în Gorj, a menționat însă că va face tot ce depinde de el pentru ca Dobre să mai ajungă vara aceasta odată pe Transalpina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here