Ministrul Energiei: Vom avea venitul de completare pentru angajații CEO până la 1 iulie

7485

* Complexul Energetic Oltenia va fi auditat

În contextul în care aproape 800 de salariați ai CE Oltenia au primit preavizele, urmând să fie disponibilizați începând cu data de 1 iulie, Guvernul nu a aprobat încă pachetul de măsuri de protecție socială pentru cei care vor pleca din companiile de stat.

Cu toate acestea, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat ieri, pentru „Gorjeanul”, că măsurile de protecție socială pentru cei concediați vor fi aprobate până la data plecării lor, adică 1 iulie.
„Vom avea şi venitul de completare, până la 1 iulie, nu numai pentru angajații disponibilizați din Complexul Energetic Oltenia, dar şi pentru cei care urmează să plece din CE Hunedoara şi Compania Uraniului”.

Reformă în companiile statului, condiție în PNRR
Pe de altă parte, întrebat despre reforma companiilor de stat la care a făcut referire, ieri, premierul Cîţu spunând că sunt sifonați bani din aceste societăți ale statului, ministrul Virgil Popescu a precizat: „După aprobarea PNRR de către Comisia Europeană, structura care se va ocupa de reforma companiilor de stat va trece de la Ministerul de Finanțe la Secretariatul General al Guvernului. Întâi să avem Planul Național de Redresare şi Reziliență, apoi toate companiile vor fi auditate. Dar mai durează…”, a mai spus oficialul.
Guvernul s-a angajat într-o reformă a companiilor de stat, aceasta fiind una dintre condițiile ca Planul Național de Redresare și Reziliență să fie acceptat la nivelul UE.
,,PNRR este un instrument de reformă, pentru asta a fost inventat. Fără reforme substanțiale nu va trece acest plan”, a declarat, în mai, ministrul Cristian Ghinea. Potrivit acestuia, companiile de stat fi supravegheate de un departament special de la Secretariatul General al Guvernului (SGG). Nu este pentru prima oară când România se angajează în reforme ale companiilor de stat, acestea având loc când erau încheiate acorduri cu FMI și Comisia Europeană.

Angajament
Iată ce s-a angajat Guvernul Cîţu, prin vocea ministrului Ghinea:
• ,,Vom face o reforma a companiilor de stat. Vom avea audit la toate companiile de stat.
• Vom elimina din legea managementului companiilor de stat excepțiile băgate de PSD-ALDE.
Toate companiile trebuie să treacă printr-un proces de profesionalizare, numire apolitică a board-urilor, și vor fi supravegheate de un departament special de la SGG care va face politica statului în ce privește companiile de stat.
• Asta este o recomandare de țară care apare în 5 recomandări ale Comisiei Europene. Vom crea această entitate la SGG, va avea indicatori de performanță pentru toate companiile de stat, vom avea plan de reformă, închidere unde este cazul și legarea salariilor de criterii de performanță.
• Companiile de stat trebuie să fie sursă de venit la buget, nu o sursă să se scurgă bogăție din averea publică”
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here