Ministrul Energiei, Virgil Popescu: Planul de restructurare a CE Oltenia va fi aprobat în acest an. Șeful PSD Gorj, Mihai Weber: Cine mai crede?

1718

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat pentru ,,Gorjeanul” că planul de restructurare a CE Oltenia va primi avizul Comisiei Europene în acest an.

Inițial, administrația Complexului a anunțat că aprobarea va veni în această lună, septembrie, 2021, la un an după ce a fost prezentat comisarilor europeni. Ulterior, aceștia au cerut o investigație, în urma căreia planul de restructurare a suferit modificări privind închiderea capacităților de producție ale CEO.

Investițiile, în planul de restructurare
Cert este că toate proiectele privind investițiile în energie regenerabilă, în care CEO va încheia parteneriate pentru înființarea unor societăți mixte care vor dezvolta energie din surse „verzi”, sunt incluse în Planul de restructurare, încă neaprobat de Comisia Europeană. Ministerul Energiei a anunțat că a trimis Băncii Europene de Investiții (BEI), spre analiză în vederea aprobării, 9 proiecte de investiții energetice cu propunere de finanțare din așa-numitul Fond de Modernizare al UE, alimentat cu bani proveniți chiar din vânzarea de certificate de emisii de gaze cu efect de seră alocate de către UE statelor membre, arată Profit.ro. Astfel, valoarea totală a investițiilor necesare implementării celor 9 proiecte este estimată la peste 693 milioane euro, suma solicitată ca finanțare nerambursabilă din Fondul de Modernizare ridicându-se la mai mult de 492 milioane euro. Opt dintre cele nouă propuneri aparțin Complexului Energetic Oltenia, fiind vorba de tot atâtea proiecte de parcuri fotovoltaice, cu putere instalată totală vizată de 725 MW. Costurile acestora sunt estimate la 670,8 milioane euro, solicitându-se finanțare nerambursabilă de 469,5 milioane euro. Proiectele fotovoltaice sunt incluse în planul de restructurare și decarbonare a Complexului, pentru care compania caută parteneri investiționali.

,,Sunt optimist”
Autoritățile române așteaptă un răspuns pozitiv din partea comisarilor europeni, după cum a afirmat ieri, pentru ,,Gorjeanul”, ministrul Virgil Popescu: ,,Eu sunt optimist. Planul va fi aprobat în acest an. Toate proiectele sunt incluse în acesta, vorbim de miliarde de euro, din acest motiv se fac analize și se discută pe el”, a mai precizat oficialul.

,,Este foarte clar că suntem tratați cu spatele”
De partea cealaltă a politicii, președintele PSD Gorj, deputatul Mihai Weber a declarat că nu mai crede nimic din ce promite actualul Guvern și ministrul Energiei: ,,Cine mai crede în promisiuni? Este foarte clar că suntem tratați cu spatele. Nu există preocupare din partea ministrului să sprijine compania asta. Nimeni nu mai crede, e a nu știu câta promisiune. Au spus că Planul va fi aprobat în vară, apoi în toamnă și acum că… anul acesta”, a declarat Mihai Weber.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here