* Guvernul a aprobat venitul de completare pentru disponibilizații din minerit și energie
În această săptămână, o parte a liderilor de sindicat au semnalat faptul că viitorii disponibilizați din Complexul Energetic Oltenia nu vor mai beneficia de plăţile compensatorii în cazul în care va exista şi un sprijin financiar din partea Guvernului. Șefii CEO nu au catadicsit să confirme sau să infirme această variantă.
Astfel, în lipsa unui punct de vedere din partea administrației Complexului Energetic Oltenia în legătură cu incertitudinea privind acordarea sau nu a plăților compensatorii angajaților care vor fi disponibilizaţi din CE Oltenia, la 1 iulie, am solicitat un răspuns din partea ministrului Energiei, Virgil Popescu. Acesta a lămurit problema, iar cei care urmează să fie disponibilizați peste o săptămână vor beneficia şi de sumele despre care s-a aflat că nu s-ar mai acorda. Oficialul a declarat pentru ,,Gorjeanul”, ieri, că cei care urmează să fie concediați colectiv vor beneficia de ambele măsuri: ,,Se dau. Plățile compensatorii vor fi acordate conform Contractului Colectiv de Muncă în care au fost prevăzute şi, de asemenea, vor beneficia şi de venitul de completare, aprobat astăzi prin ordonanță de urgență”, a spus ministrul.
Ordonanţă adoptată
Guvernul a adoptat, ieri, ordonanța de urgență pentru cei care urmează să fie disponibilizați din CE Oltenia, CE Hunedoara şi CNU. ,,Am adoptat în ședința de Guvern Ordonanța de Urgență privind modificarea și completarea OUG nr. 69/2019 pentru aplicarea unor măsuri de protecție socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare din cadrul operatorilor economici pentru care s-a aprobat acordarea ajutoarelor de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive în perioada 2019-2024.
Pentru cei de la CEO, CEH, Societatea Națională de Închideri de Mine Valea Jiului S.A. și Compania Națională a Uraniului S.A. ce vor fi disponibilizați, am luat măsuri de protecție socială, dublate de măsuri de sprijinire în vederea recalificării sau reconversiei profesionale. Astfel, toți cei disponibilizați vor beneficia de plăți compensatorii și venituri în completare stabilite diferențiat până la 24 luni, respectiv 48 de luni. Așa cum am promis nu lăsăm pe nimeni în urmă, dar totodată luăm măsuri pentru viitorul copiilor noștri, pentru a folosi energie curată, fără să afectăm mediul înconjurător”, a scris ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe pagina sa de socializare.
M.C.H.