Senatorul PSD de Gorj, Florin Cârciumaru, vrea să afle de la ministrul Economiei ce „soluții reale” are pentru salvarea Complexului Energetic Oltenia. Parlamentarul de Gorj susține că ministrul Virgil Popescu a fost preocupat mai degrabă de schimbarea membrilor din Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia decât de rezolvarea adevăratelor probleme ale companiei energetice.
„Prin ministerul condus de dumneavoastră și Partidul Național Liberal, ați promovat în board-ul companiei energetice persoane necalificate (nutriționiști), necompetente cu domeniul energetic. În plus, partidul dumneavoastră aflat la guvernare a intervenit și în structura Directoratului Complexului Energetic Oltenia, schimbând oameni profesioniști care cunoșteau foarte bine problemele cu care se confruntă societatea națională. Domnule ministru, când aveți de gând să vă implicați și în rezolvarea adevăratelor probleme de la CE Oltenia, nu doar de schimbarea profesioniștilor cu nutriționiști?”, arată Cârciumaru.
De câteva săptămâni, salariații Complexului Energetic Oltenia se află forțat în șomaj tehnic, prin rotație. „Nu puteți căuta țapi ispășitori la nesfârșit pentru a acoperi incompetența sau interesele obscure de la această companie”, mai spune Cârciumaru, amintind că PNL are acum puteri depline cu guvern și președinte de țară. CE Oltenia are 13.136 de salariați, o cotă de piață de 24%, iar în situații extreme, de secetă prelungită sau ierni cu temperaturi foarte scăzute, cota ajunge la 35%. Acum, cota de piață este sub 10%. „În afară de împrumuturi cu dobândă și șomaj tehnic pentru salariați, ce soluții mai au specialiștii PNL pentru salvarea CE Oltenia? Ce măsuri, planuri aveți pentru evitarea intrării CE Oltenia în insolvență, respectiv faliment, dacă noua administrație și noul Consiliul de Supraveghere nu reușesc să ramburseze ultimul împrumut contractat pentru plata certificatelor de carbon? Care este stadiul extinderilor fronturilor de lucru la CE Oltenia? Ce măsuri ați luat în cele șase luni pentru deblocarea perimetrelor afectate de exproprieri?”, sunt doar câteva întrebări la care Cârciumaru așteaptă răspuns de la ministrul Virgil Popescu.
Mai mult, CE Oltenia este în situația de a-și reduce drastic aportul la acoperirea consumului din România din cauza accesului garantat la rețele electrice și dispecerizarea prioritară a energiei din surse regenerabile, dar și a consumului redus de energie, pe perioada stării de urgență.
„Domnule ministru, România a devenit, din păcate, importator net de energie la un preț mai mare decât prețul obținut pentru exporturile sale din lunile precedente. De ce prețurile la energia electrică din România sunt cu circa 30% peste prețurile din Austria, Olanda, Franța, Belgia și plătim aproape dublu față de cel din Germania? Aveți un program de măsuri de stimulare a economiei care să vizeze în primul rând reducerea facturilor la energie? De ce de fiecare dată când intrați la guvernare, companiile naționale au de suferit de pe urma măsurilor luate și sunt avantajate, în schimb, societățile străine?”, mai precizează Cârciumaru în interpelare.
I.I.