Ministrul Culturii, despre „Cumințenia Pământului”

330

Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, a declarat pentru Mediafax că statul trebuie să returneze banii românilor care au participat la subscripţia publică şi abia apoi, după ce proprietarul ”Cuminţeniei Pământului” este din nou dispus să o pună în vânzare, statul să îşi exercite dreptul de preemţiune.

”Va trebui să se întâmple după ce returnăm banii, când există un consens naţional pentru a înţelege importanţa operei şi a evita acuzele că dăm banii pentru această achiziţie şi nu în altă parte”, a declarat Lucian Romaşcanu.

Ministrul Culturii spune că în perioada următoare vor fi contactaţi şi proprietarii. Cât priveşte preţul, acesta a fost evaluat de către o comisie de specialitate la 5 milioane de euro, adică sub jumătate faţă de preţul negociat anul trecut.

În cadrul campaniei de susţinere a subscripţiei naţionale pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi “Cuminţenia Pământului”, lansată oficial în luna mai 2016 de către Guvenul Cioloş şi Ministerul Culturii, ar fi urmat să fie strânsă suma de şase milioane euro.

Preţul pentru achiziţia operei “Cuminţenia pământului”, negociat de către Ministerul Culturii din vremea Guvernului Cioloş şi actualii proprietari ai statuii, moştenitorii inginerului Gheorghe Romaşcu, era de 11 milioane euro. Suma de cinci milioane euro ar fi trebuit să fie alocată de Guvern, iar restul de şase milioane euro din colectă publică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here