Ministrul Burduja a sesizat DIICOT împotriva Greenpeace și a altor ONG-uri

145

Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal după ce Sebastian Burduja, ministrul energiei, a depus marți,  8 octombrie, o sesizare împotriva mai multor organizații de mediu care se opun realizării de proiecte energetice și blochează autorizațiile și avizele prin contestații în instanță. Printre organizațiile vizate de cercetarea procurorilor DIICOT se află Greenpeace România. Ministrul ar fi solicitat Parchetului să verifice dacă aceste ONG-uri de mediu au legături cu Federația Rusă.

Acțiunile constante și coordonate ale unor organizații de mediu pentru blocarea investițiilor majore din energie ridică suspiciuni rezonabile asupra scopurilor reale ale boicoturilor. În spațiul public au fost exprimate opinii care conduc spre ideea că aceste acțiuni susțin interesele Rusiei în regiune, întârziind scoaterea acesteia din poziția de principal furnizor de resurse energetice al Europei. România, cu rol important în susținerea sistemelor energetice ale Ucrainei și Republicii Moldova și cu mari posibilități de a livra în regiune volume importante de gaze, se vede „atacată” din interior în realizarea unor investiții-cheie.

Exploatarea Neptun Deep este evaluată a reprezenta cea mai mare investiție gazieră din Uniunea Europeană. Protestele ecologi;tilor vizează însă și alte puncte-cheie ale proiectelor incluse în strategia generală de compensare a importurilor de gaze din Rusia, ceea ce alimentează incertitudini pe piața regională, putând conduce la întârzieri în realizarea rețelei zonale de transport a gazelor în care România este plasată cu rol central în coridorul vertical care leagă sudul Balcanilor de Ucraina, Republica Moldova și Polonia. DIICOT a fost sesizată și a deschis un dosar penal privind boicotarea proiectelor energetice, existând suspiciunea că unele ONG-uri de mediu folosesc finanțările pentru sprijinirea intereselor rusești. (Jurnalul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here