Ministrul Apărării Naţionale, cu elicopterul la înmormântarea militarului (VIDEO)

155

4După ce a fost primit ca un erou la aeroportul din Otopeni, trupul neînsufleţit al militarului gorjean Constantin-Laurenţiu Lixandru a ajuns în oraşul său natal, Rovinari. Acesta a fost depus la Catedrala Sfinţii Împăraţi “Constantin şi Elena”, din centrul oraşului, unde va rămâne până astăzi, la ora 12:00, când a va fi înmormântat cu onoruri de militar.

 

 

La înmormântare va fi prezent şi Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, care va ajunge în Târgu-Jiu cu elicopterul.

 

 

 

Trupul neînsufleţit al militarului gorjean mort la datorie în Afganistan, a ajuns acasă, duminică noaptea, în jurul orelor 23:30. După ceremonia ţinută la Flotila 90 Transport Aerian din ceremonia de repatriere BucOtopeni, unde a fost prezent chiar şi Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, eroul a fost întâmpinat în hohotele de plâns ale prietenilor şi cunoscuţilor la Rovinari. Chiar dacă era o oră târzie, atunci când a ajuns în localitatea natală, Laurenţiu a fost aşteptat de zeci de cunoscuţi la Catedrala Sfinţii Împăraţi “Constantin şi Elena”, acolo unde va fi ţinut până astăzi, când va fi înmormântat. Militarul îşi va dormi somnul de veci în cimitirul Bisericii de lemn din oraşul său natal, fiind obţinută în acest sens o derogare specială de la Mitropolia Olteniei, dat fiind că lăcaşul de cult este monument istoric, întrucât biserica este construită în anul 1840. Caporalul, declarat post-mortem sublocotenent, locuia în Rovinari, cu soţia sa, Cornelia Lixandru, angajată la CFR. Aceştia nu aveau copii, fiind căsătoriţi doar de patru ani, însă îşi doreau foarte mult. Soţia lui a fost însărcinată, dar a pierdut sarcina când era în şase luni.

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea şi Mitropolitul Olteniei, aşteptaţi la înmormântare

Ministru apararii la ceremonia de repatrierePrintre cei care îl vor conduce pe ultimul drum pe militarul Constantin-Laurenţiu Lixandru, sau Cătălin, cum îi ziceau prietenii, se numără şi Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea care va ajunge în Târgu-Jiu, astăzi. Acesta va veni cu elicopterul, în jurul orei 12:00 şi va ateriza pe Stadionul Municipal. La ceremonie este aşteptat şi Mitropolitul Olteniei. Colegii din Craiova al singurului gorjean căzut la datorie în Afganistan, vor fi prezenţi la Rovinari, astăzi, pentru a-l conduce pe cel ce a fost colegul lor, pe ultimul drum. „Angajaţii Primăriei Rovinari şi consilierii locali vor depune o coroană de flori lângă sicriul cu trupul neînsufleţit al militarului, mâine (n.r. astăzi), în jurul orelor 11:30, după care vor participa la slujba de înmormântare”, a declarat Laurenţiu Chivu, viceprimarul oraşului Rovinari.

Costurile de repatriere şi înmormântare, suportate de Primăria Rovinari şi MAPN

Toate costurile de înmormântare şi repatriere ale soldatului Constantin-Laurenţiu Lixandru, vor fi suportate în întregime de către Ministerul Apărării Naţionale şi Primăria Rovinari. Începând cu 15 Mai, Lixandru va deveni cetăţean de onoare al oraşului natal, iar în memoria lui va fi ridicat un monument. „În data de 15 Mai, cu ocazia Zilelor Oraşului, eroul Cătălin, aşa cum îi spun apropiaţii, va fi declarat post-mortem, cetăţean de onoare al oraşului Rovinari. O stradă din oraşul său natal va purta numelui lui, iar lângă strada, care se va afla în aproprierea parcului, va fi ridicat un monument în cinstea sa. Vom încerca să ajutăm familia din punct de vedere financiar, dar nimic nu va putea înlocui golul din sufletul familiei şi al cunoscuţilor. Sincere condoleanţe din partea Primăriei Rovinari pentru pierderea suferită”, a spus viceprimarul oraşului Rovinari, Laurenţiu Chivu.

{youtube}LruLosH_LuU{/youtube}

La înmormântare sunt aşteptaţi sute de rovinăreni, prieteni, rude dar şi necunoscuţi, pentru a aprinde o lumânare în cinstea sublocotenentului Constantin-Laurenţiu Lixandru, care şi-a dat viaţa pentru ţară.

Ana-Maria Catalinoiu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here