Ministerul Economiei pregăteşte pe şustă disponibilizări la CE Turceni

217

_MG_4251Realizarea Complexului Energetic Oltenia(CEO) nu scapă unităţile energetice din Gorj, poate şi cele miniere, de potenţiale disponibilizări pentru anul în curs. Cel puţin asta este surpriza pe care pare că o pregăteşte Ministerul Economiei pentru Complexul Energetic(CE) Turceni, unitatea al cărei număr de salariaţi, pentru anul în curs, a ajuns pe masa Guvernului. Memorandumul înaintat de Ministerul Economiei, privind aprobarea numărului de salariaţi pentru CE Turceni, pentru 2012, este însă strict secret, asta şi pentru că, probabil, documentul trecut pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern din 16 mai, cuprinde şi o nouă diminuare a numărului de salariaţi pentru producătorul de electricitate.

Pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern din 16 mai 2012, a fost trecut la punctul cu numărul şase şi un document înaintat de Ministerul Economiei, sub titulatura: ,,MEMORANDUM cu tema: numărul de personal prevăzut pentru anul 2012 în bugetul de venituri şi cheltuieli al SC Complexul Energetic Turceni SA”. Aceasta este însă singura informaţie publică care a ajuns la presă, fiind anunţată înainte de şedinţa de Guvern. Am încercat să aflăm imediat ce conţine memorandumul în sine, urmare a importanţei pe care o are pentru cetăţenii judeţului Gorj şi în special pentru salariaţii unităţii. Ne-am adresat Biroului de Presă al Guvernului care ne-a indicat, respectuos, să luăm legătura cu Ministerul Economiei pentru că documentul trecut pe ordinea de zi a Guvernului, aparţinea acestei instituţii. Gorjeanul a insistat în legătură cu acest aspect, atât pe data de 16 mai cât şi pe data de 17 mai la Biroul de Presă al Ministerului Economiei pentru a afla, oficial, conţinutul memorandumului, mai ales că o diminuare a numărului de salariaţi ai CE Turceni, era o informaţie vitală pentru gorjeni. Să nu uităm că Gorjul este judeţul premierului Victor Ponta, dar nici acest lucru nu ne-a ajutat prea mult.

Abrambureala de la Ministerul Economiei

poza artAstfel, din păcate, în ciuda insistenţelor, transmise verbal şi în scris, Ministerul Economiei a refuzat să transmită pentru Gorjeanul conţinutul memorandumului, motivându-se de către reprezentantele Biroului de Presă o anumită opacitate a oficialilor instituţiei în legătură cu acest subiect. Ni s-a promis însă mai multă insistenţă şi un răspuns prompt. Nu ni s-a spus însă când, solicitarea Gorjeanul oprindu-se, probabil, în biroul vreunui funcţionar al Ministerului Economiei care a considerat că informaţia nu trebuie să fie făcută publică. Apreciem doar efortul făcut de reprezentantele Biroului de Presă, chiar dacă, în final, nu am primit niciun răspuns.

Ciurel: ,,Nu ştiu nimic despre acest memorandum”

După repetate încercări de a lua legătura telefonic cu Marian Motocu, încă directorul general al CE Turceni, care a refuzat însă să ne răspundă, am decis să cerem părerea lui Laurenţiu Ciurel, noul şef al Diviziei Energie din noul CEO. I-am explicat lui Ciurel despre memorandumul Ministerului Economiei şi despre refuzul acestei instituţii de a fi transparentă în oferirea de informaţii privind acest document vital pentru CE Turceni. Ciurel s-a arătat uimit de existenţa acestui memorandum şi a menţionat chiar că nu ştie nimic despre existenţa lui. I-am cerut, în acest context, însă părerea lui Laurenţiu Ciurel legat de caracterul strict-secret al documentului, întrebându-l, că, dacă informaţiile din acesta sunt inofensive, de ce nu se fac publice. Am adus în discuţie şi o diminuare a numărului de salariaţi şi potenţiale disponibilizări. Ciurel ne-a dat parţial dreptate, spunând că s-ar putea ca numărul salariaţilor termocentralei să se reducă, lucru care ar fi putut fi stipulat în acel document. Să nu uităm că CEO nu va scăpa de privatizare, iar asta poate implica, anul acesta, o nouă rundă de disponibilizări.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here