Ministerul Economiei oferă milioane de euro obţinerii energiei din surse regenerabile

1417
Ministerul Economiei informează că producătorii de energie electrică din surse regenerabile vor încasa, în acest an, venituri suplimentare de 150 milioane de euro în urma tranzacţionării certificatelor verzi, transmite presa centrală.Pentru a realiza această estimare, a fost luată în calcul valoarea unui certificat verde de 57 euro, prognoza consumului de energie electrică a acestui an, precum şi cota obligatorie de achiziţie a certificatelor de către furnizorii de energie.

Un certificat verde constă într-un MWh de electricitate obţinut din surse regenerabile, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei fiind cea care stabileşte cotele anuale ale certificatelor pentru furnizori. Aceştia sunt obligaţi să cumpere de la producători o cantitate de certificate egală cu produsul dintre valoarea cotei obligatorii şi cantitatea de electricitate furnizată consumatorilor finali.

Operatorul de transport şi sistem Transelectrica emite lunar certificate corespunzătoare cantităţii de energie electrică regenerabilă produsă şi livrată în reţea. Tudor Şerban, secretar de stat în Ministerul Economiei, declara, în luna mai, că anul acesta consumul de energie a scăzut cu 15%, la nivelul anului 2002. Cele mai însemnate scăderi s-au înregistrat în sectorul marilor consumatori industriali, ca urmare a crizei financiare. Sursele de energie regenerabilă cele mai folosite în România sunt turbinele eoliene şi hidrocentralele cu putere mai mică de 10 MW.
Sorin Milcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here