Mineritul şi energia băgate în şomaj tehnic!

735

structurileBoşii care conduc mineritul şi energia gorjeană nu mai au soluţii pentru rezolvarea problemelor financiare cu care se confruntă societăţile pe care şi-au dorit atât de mult să le conducă. Nu îţi trebuie prea multă carte să realizezi că directorii, cu carnet de partid, nu mai au alternative pentru acoperirea găurilor din sistem. Şomajul tehnic pare unica măsură la care se opresc, de câteva luni, cel mai bun exemplu fiind parcursul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia(SNLO). Nici la Complexul Energetic Turceni şi nici la Complexul Energetic Rovinari situaţia nu este mai bună, democrat-liberalii din fruntea acestor unităţi energetice dând o adevărată luptă cu sindicatele din dorinţa de a-şi trimite şi ei angajaţii acasă.

Rămaşi fără alternative, aşa par directorii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, dar şi cei ai Complexurilor Energetice Turceni şi Rovinari, afundaţi pe zi ce trece în datorii tot mai mari. Producţia de cărbune a SNLO a scăzut deja cu 20% faţă de perioada anului trecut, iar angajaţii se pregătesc, din nou, de o nouă rundă de şomaj tehnic care va începe pe 15 august. Societatea a acumulat deja datorii la bugetul de stat de 140 mili-oane lei şi are de recuperat creanţe de 370 milioane lei, de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), de la CET Govora, de la CET Arad, de la CET Braşov, de la CET Bacău, de la CET Oradea şi de la Complexul Energetic Craiova, principalul beneficiar al unităţii. Daniel Burlan aşteaptă, în tot acest timp, acea rectificare de buget promisă de guvernanţi, care ar putea determina RAAN-ul să achite datoria pe care o are către SNLO, urmând ca apoi societatea gorjeană să îşi plătească debitele către bugetul de stat. Cum minunea nu se întâmplă, şomajul tehnic pare, din nou, singura alternativă pentru astuparea găurii imense în visteria societăţii.
Se astupă găurile cu şomajul tehnic?
Nemaiputând să dea vina pe cei de altă culoare politică, ce au condus unităţile care scormonesc cărbunii ori îi folosesc pentru producerea energiei, politicienii portocalii s-au agăţat cu ambele mâini de singura metodă care le-a venit în minte, pentru a nu pierde voturile salariaţilor din sistem. Nu trebuie uitat că aceste soluţii sunt aprobate de ministrul Economiei, Adrian Videanu. Şomajul tehnic pare acum unica soluţie pentru astuparea găurilor, şi este vehiculată, tot mai des de Ionel Manţog, şeful din umbră al Complexului Energetic Turceni, care vrea, şi el să trimită, 2500 de angajaţii de la carierele Jilţului, acasă. Intenţia lui Manţog a fost, iniţial, înăbuşită de colegul său de partid Ion Ruşeţ, dar nu se ştie până când parlamentarul-lider de sindicat se va putea împotrivi dorinţei democrat-liberalului. La Complexul Energetic Rovinari situaţia este asemănătoare. Profitul este în scădere, contractele pentru furnizarea energie electrice se prind mai greu ca muştele, iar salariaţii şoptesc pe la colţuri că îi pândeşte şomajul tehnic.
Liberalii dar şi social-democraţii sunt de părere că nu va mai dura mult şi cele două termocentrale îşi vor închide porţile pentru un concediu prelungit.
Doina TURDUŞAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here