Mineritul motrean sub sărutul ninsorii

393

Ieri dimineaţă, la ora 7 pe DN 67, cel puţin 50 de tiruri de mare capacitate aşteptau, parcate pe marginea drumului, să intre la încărcare cu cărbune din stocul Carierei Roşiuţa. Acest lucru reprezintă o realizare a manageriatului acestei întreprinderi miniere, care reuşeşte să vândă producţia de lignit extrasă prin descopertă.

La Lupoaia, stocul este mai departe de un drum naţional, însă şi acolo se întâmplă fenomene asemănătoare, astfel că cei doi tineri directori, Florentin Gheorghescu Nicu şi Sorin Iovan, dovedesc că ştiu să facă afaceri cu cărbune şi să intre în competiţie cu mineritul privat, a cărui repliere suplă l-a făcut să se impună în relaţiile parteneriale.

Minerii au primit daruri de sărbători, unii dintre ei, cei de subteran, chiar un şomaj tehnic destul de neavantajos din punct de vedere al veniturilor pentru fiecare membru de familie. În cele două stocuri de la Carierele Roşiuţa şi Lupoaia este suficient cărbune, care ar putea asigura livrările şi pe perioada sărbătorilor de iarnă. De fapt, acest lucru este programat anual şi respectat cu sfinţenie, deoarece există suficiente unităţi de producţie care au nevoie de lignit şi în zilele de sărbătoare. La fel de sigură este programarea pazei la obiectiv şi a conducătorilor care vor petrece Crăciunul şi Anul Nou în posturile de comandă.

Cei doi tineri directori sunt în vizorul partidelor politice, Florentin Gheorghescu Nicu intrând în calculele democrat-liberalilor motreni ca eventual candidat pentru Primăria municipiului Motru. Reamintim că până în 2008, Gheorghescu a activat ca membru al Partidului Social-Democrat, în 2008 a candidat ca deputat pentru PNL, iar imediat după aceea a fost preluat de democrat-liberali şi repus în funcţie ca director la Cariera Roşiuţa.

Sorin Iovan este independent politic şi, în scurta vreme de când este director al Carierei Lupoaia, şi-a creat un prestigiu important, însă până în prezent n-a semnat nicio adeziune la vreun partid politic.

Sindicatele de la cele două unităţi sunt conduse de deputatul Constantin Severus Militaru la Roşiuţa şi de vicepreşedintele USMO, Constantin Ureche la Lupoaia. Tot de la Lupoaia provine şi şeful departamentului zonal de cariere, Nicolae Bădiţă, cel mai vehement apărător al cauzelor minereşti la recenta întrunire a acestora cu reprezentanţii intenţiei economice naţionale Electra.

Minerii sunt foarte atenţi la mişcările pe care le fac liderii lor sindicali pentru că de la ei şi de la actualii directori aşteaptă reducerea numărului de concedieri şi relansarea producţiei de cărbune. Sau, dacă va mai fi posibil, realizarea holdingului cu termocentralele de la Işalniţa şi Craiova II, având în vedere existenţa unei linii de transport CFR directe, care ar reduce costurile de producţie şi ar mări rentabilitatea, deziderate care ar putea ajuta la crearea unor noi locuri de muncă. Două impedimente există în tot acest demers: voinţa politică şi preţul pământului necesar extinderii perimetrelor de exploatare. Totuşi, investitorii privaţi au reuşit să cumpere hectarul de teren cu 7-8.000 de lei, în timp ce statul a stabilit preţul undeva la 40.000 de lei şi motivează întârzierile dezvoltării de lipsa lichidităţilor pentru cumpărarea acestor pământuri preţioase. Poate că şi cumpărarea pământurilor ar trebui lăsată în custodia managerilor, să vedem dacă nu cumva ei nu vor reuşi mai mult decât structurile super-birocratice din interiorul SNLO.

Constantin Bunilă

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here