Mineritul gorjean paralizat de o boală grea – Şomajul tehnic

463

somajÎncepând de astăzi, minerii din cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) au intrat în şomaj tehnic.

Minerii vor sta acasă, două săptămâni în vacanţa forţată, reprezentanţii din administraţia unităţii în cauză menţionând că măsura s-a impus ca urmare a stocurilor de cărbune existente în depozite. Doar liderul de sindicat al Federaţiei Naţionale a Muncii, Constantin Creţan, a protestat împotriva acestei măsuri, anunţând că o parte dintre sindicaliştii săi vor continua, săptămâna aceasta, lucrul. Este a doua oară, anul acesta, când minerii sub obligaţi să intre în şomaj tehnic.

Angajaţii SNLO, aproximativ 8000 la număr, au intrat în şomaj tehnic până pe data de 1 iunie. Vineri a fost, de altfel, ultima zi când salariaţii unităţilor miniere s-au mai aflat la lucru, luni la serviciu prezentându-se doar mai puţin de o mie de salariaţi care vor asigura paza şi activităţile absolut necesare în incinta unităţilor. Măsura a fost luată din cauza scăderii cererii de cărbune cu aproximativ 30-40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. SNLO are, în prezent, în stoc aproximativ 700.000 tone de cărbune, iar pentru eliberarea depozitelor s-a luat măsura ca, în următoarele două săptămâni, să vină la muncă doar salariaţii din sectorul de livrări, deoarece contractele de livrări către termocentrale vor fi, în continuare, onorate.

Energeticienii intră mai târziu

În ce priveşte energeticienii, doar 2000 de salariaţi ai CE Rovinari vor intra, două săptămâni, în şomaj tehnic. Este vorba despre mineri, în număr de 1700 din cadrul EM Rovinari, şi de 300 de energeticieni de la CE Rovinari. Restul salariaţilor vor continua munca. Cei 2000 de salariaţi vor intra în şomaj de pe data de 25 mai, timp de două săptămâni, până pe 7 iunie.Se pare că salariaţii de la Complexul Energetic Turceni sunt, deocamdată, ocoliţi de şomajul tehnic.

Şomajul, la a doua abatere

Minerii din cadrul SNLO s-au mai aflat, în intervalul 29 martie-11 aprilie, în şomaj tehnic. Pe perioada res-pectivă, ca şi acum, minerii au primit 75% din salariul de bază, plus sporul de vechime. Atunci, peste 14.000 de salariaţi de la SNLO, CE Turceni şi CE Rovinari au stat acasă. SNLO a economisit în aceea perioadă 19 milioane de lei, CE Turceni a economisit 9,2 milioane lei, iar CE Rovinari doar 6,2 milioane lei.

Creţan nu vrea şomaj tehnic

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Muncii (FNM), Constantin Creţan, a declarat încă dinainte de a se începe negocierile dintre administraţie şi sindicate, privind şomajul tehnic, că nu este de acord cu acest demers. El a anunţat că 100 dintre sindicaliştii săi nu vor accepta şomajul tehnic, ei mergând, în continuare, la muncă. Creţan a arătat cu degetul, în acest caz, şi spre liderul Federaţiei Naţionale Mine-Energie, Marin Condescu, care nu mişcă un deget pentru sindicaliştii pe care îi reprezintă. Mai mult, sindicaliştii lui Condescu nici nu aderă la mişcările de protest din 19 mai de la Bucureşti, deşi reducerile salariale de 25% s-ar putea aplica şi minerilor şi sindicaliştilor gorjeni.

Anamaria STOICA

Călinoiu: “Condescu este în cârdăşie cu PD-L-ul lui Manţog”

Părerea făcută publică de Constantin Creţan cu privire la indiferenţa manifestată de sindicalistul Marin Condescu, este împărtăşită şi de preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu. Şeful judeţului crede astfel că liderul Condescu nu participă la mitingul din 19 mai deoarece ar fi ,,în cârdăşie cu PD-L-ul condus de Ionel Manţog”.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here