Minerii sperie bucureştenii – Liderul FNM, cu autobuzul la miting

132

mineriadaLiderul Federaţiei Naţionale a Muncii (FNM), Constantin Creţan, a plecat astăzi, la marele miting din capitală, cu un autobuz.

Fostul aghiotant al lui Miron Cosma a anunţat marţi că nu se va urca într-o maşină mică pentru a parcurge un drum liniştit spre capitală, ci se va alătura sindicaliştilor, la fel ca în vremurile bune, urcând alături de mineri într-un mare mijloc de transport, aparţinând sindicatului. Creţan va duce spre capitală, pe ruta Târgu-Jiu-Filiaşi-Piteşti-Bucureşti, 200 de sindicalişti, 50 fiind ortaci din Valea Jiului. La Piteşti, coloana de sindicalişti a lui Creţan se va alătura celor de la Gorj, peste 600 de sindicalişti anunţând că vor pleca cu autobuze, autocare şi maşini mici spre capitală. Unii bucureşteni s-au arătat însă revoltaţi de revenirea minerilor în oraşul lor.

Sindicaliştii gorjeni care şi-au anunţat participarea miercuri la marele miting de la Bucureşti, făceau marţi ultimele pregătiri privind plecarea spre capitală. Din partea Federaţiei Naţionale a Muncii, conduse de Constantin Creţan, s-a anunţat plecarea spre Bucureşti a 200 de persoane, care vor avea la dispoziţie mai multe mijloace de transport. “Eu voi pleca cu autobuzul alături de restul sindicaliştilor. În convoi avem cam 10 autobuze şi mai multe maşini mici. Vom pleca pe ruta Rovinari-Filiaşi, urmând să ne întâlnim cu restul sindicaliştilor de la Gorj, la Piteşti. Aici vom întregi coloana”, a declarat Constantin Creţan. Plecarea sindicaliştilor lui Creţan a fost anunţată pentru miercuri la orele 4.00 dimineaţa.

Popa pune la dispoziţie un autocar

Nationala-primapagina-ziarulO parte a sindicaliştilor de la CNS Cartel Alfa şi BNS anunţau ieri că pleacă miercuri cu autocare tot la orele 4.00 dimineaţa. Locaţia, de această dată, este Stadionul Municipal. Din faţa stadionului vor pleca sindicaliştii Sanitas şi o parte a pensionarilor. Restul pensionarilor care vor să participe la miting, vor pleca şi cu trenul. Coloana de la Gorj va opri, după staţionarea de la Piteşti, la intrarea în capitală, unde sunt aşteptaţi să sosească toţi sindicaliştii din ţară. Grupul mare al protestatarilor va fi însoţit pe drumul spre Piaţa Victoriei de maşini de poliţie.

Cheltuielile, acoperite de sindicalişti

Pentru hrana şi transportul sindicaliştilor la mitingul din capitală, cheltuielile vor fi suportate de organizaţiile sindicale. Constantin Creţan chiar a declarat că din cauza banilor puţini a fost obligat să renunţe la o parte dintre sindicaliştii care şi-au anunţat prezenţa, urmând să vină din Valea Jiului. 50 dintre ortacii din zona Petroşani, membri ai FNM, au fost astfel obligaţi să rămână în localitate şi să privească mitingul de la televizor. Confederaţiile sindicale anunţau ieri, pentru miercuri, prezenţa a peste 60.000 de persoane în Piaţa Victoriei din Bucureşti, la mitingul organizat faţă de măsurile luate de Guvern. Aici erau aşteptaţi astăzi mineri, energeticieni, pensionari şi chiar simpli cetăţeni nemulţumiţi ai Capitalei.

Creţan, mai activ decât Condescu

constantin cretanConstantin Creţan, unul dintre locotenenţii lui Miron Cozma, a fost eliberat din puşcărie în octombrie 2008. El a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru participarea la mineriada din 1999. Judecătoria din Târgu Jiu a aprobat atunci cererea de eliberare condiţionată făcută de Creţan, care a efectuat trei ani de închisoare. În cei doi ani de libertate, Creţan nu a putut să se ţină departe de activitatea sindicală, dar moartea neaşteptată a fiicei sale şi ruperea legăturilor lui cu Miron Cosma, parcă l-au înverşunat şi mai mult. Creţan a reuşit astfel să pună pe picioare Federaţia Naţională a Muncii şi poartă o adevărată bătălie cu Marin Condescu, pe care îl acuză că este aservit PD-L.

Anamaria STOICA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here