Minerii şi energeticienii plătesc pentru prostia şi servilismul politicienilor!

7103

Curând, Complexul Energetic Oltenia va intra într-o criză fără precedent, a avertizat, ieri, consilierul managerului companiei, Ion Ruşeţ. Fără a-i învinovăţi pe angajaţii CEO care au iniţiat protestele pentru recunoaşterea condiţiilor speciale de muncă, Ion Ruşeţ a declarat că, odată cu promulgarea legii adoptată în plenul Camerei Deputaţilor săptămâna trecută, care stabileşte reducerea vârstei cu 13 ani, CEO va trebui să închidă capacități, altele decât cele prevăzute spre închidere în Planul de Restructurare a cărui revizuire e aproape de final.

De asemenea, mai spune acesta, jumătate din cei peste 1000 de angajaţi de la Termocentrala Turceni, vor putea ieşi la pensie, în baza prevederilor legale. În acest context, CE Oltenia va avea probleme de funcționare, ceea ce va duce la o criză în minerit şi energie. Aceste probleme sunt reale, dar s-a ajuns aici pentru că politicienii, mai ales europarlamentarii români, au făcut exces de zel dintr-un servilism rar întâlnit la parlamentarii altor state, grăbind cu câţiva ani decarbonarea în România. Nu este problema minerilor şi energeticienilor care încep a 20-a săptămână de proteste, că factorii de decizie de la nivelul ţării, de la Ministerul Energiei şi administraţia CEO, au conceput unul dintre cele mai proaste planuri de restructurare, neavând grijă faţă de zecile de mii de oameni din Gorj care depind de acest sistem.

Angajați ai CEO, în pericolul de a rămâne pe drumuri
O problemă care se întrevede deja la orizont este cea a salariaților care lucrează în partea administrativă a companiei. Ministerul Energiei va fi obligat să rezolve problema salariaţilor din Complexul Energetic Oltenia care lucrează în birouri de câteva zeci de ani, dar care nu îndeplinesc condițiile de pensionare din proiectul votat în Parlament, privind reducerea vârstei de pensionare.
În situaţia în care posturile vor fi desfiinţate în baza procesului de restructurare, mii de angajaţi cu vechime în partea administrativă a CEO vor rămâne pe drumuri. La acest moment, nu există nicio preocupare cu privire la această categorie de salariaţi, nu există încă nici normele de aplicare a legii prin care se reduce vârsta de pensionare în rândul minerilor şi energeticienilor care muncesc în condiţii speciale şi, de asemenea, nu constituie o temă care să fie discutată de parlamentarii de Gorj, Miruţă, Vîlceanu, Pecingină sau Weber, cei care până acum s-au arătat interesaţi de soarta celor 12.000 de angajaţi actuali ai companiei. Subiectul a fost dezbătut de consilierul CEO, Ion Ruşeţ, la Radio Infinit. Acesta a declarat în clar că, în contextul de faţă, se vor consuma adevărate drame în familiile celor cărora li se vor desființa posturile de la 1 iulie şi nici nu vor avea posibilitatea să iasă la pensie la 52 de ani.
M.C.H.

1 COMENTARIU

  1. Oricum personalul tesa -cei fara pile, au fost tratati si salarizati ca niste necalificati.
    Trebuia o OUG pentru personalul tesa mai intai de toate, dar cine sa se ocupe?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here