Minerii și energeticienii din CEO, în imposibilitatea de a ieși la pensie cu data de 18 august!

5957

* Instituțiile publice și șefii CEO vor să amâne aplicarea Legii 197/2021!

La Prefectura Dolj, juriști ai instituției, șefi ai CEO și reprezentanți ai Casei de Pensii, s-au întâlnit, vineri, să discute despre Legea 197/2021 care intră în vigoare mâine, 18 august. La o zi până la intrarea în vigoare a legii, funcționarii Casei de Pensii declară că nu știu cum să aplice legea promulgată de Klaus Iohannis în urmă cu o lună, deși au cerut parlamentarilor să le dea un răgaz de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, pentru a se pregăti cu personal și programe. Termenul de 30 de zile expiră și Casa de Pensii ,,caută soluții”, cerând abia acum o clarificare de la Ministerul Muncii!

,,Bătaie de joc!”
Unul dintre salariații doljeni ai CEO a declarat că, în urma ședinței de vineri, reprezentanții prezenți au concluzionat că legea trebuie aplicată, dar nu pe Condiții Speciale, ci în baza contribuției plătite până acum, ,,mai exact, contribuții pentru condiții deosebite, contribuții pentru grupa 2 de muncă și contribuții normale. Totuși, există opinii diferite față de modul cum se va aplica deoarece se așteaptă o reglementare de la Ministerul Muncii. Deci, vor face o adresă în baza acestor discuții către Ministerul Muncii pentru a clarifica lucrurile!”, spune un salariat al CEO, consternat de situație, care consideră că actuala lege nu se dorește a fi aplicată: ,,E bătaie de joc față de miile de salariați care așteaptă să iasă la pensie. Vor amâna la nesfârșit, vor invoca tot felul de probleme, nu vor găsi actele pe care trebuie să le elibereze angajaților și așa mai departe”, a mai spus salariatul.

Tergiversare
În urmă cu o săptămână, deputatul de Gorj Radu Miruță a făcut din nou apel pentru ca autoritățile să nu mai pună obstacole minerilor și energeticienilor care îndeplinesc condițiile de pensionare: ,,Fac din nou apel la responsabilitate către toate părțile implicate în procesul de punere în aplicare, fără amânări, a Legii privind pensionarea anticipată a minerilor și energeticienilor. Acești oameni și-au câștigat un drept prin lege, iar acest drept trebuie respectat. Fără întârzieri, fără justificări inutile!
Solicit conducerii Casei de Pensii Gorj să respecte întru totul prevederile legii și să nu mai solicite oamenilor documente care nu sunt prevăzute de actul normativ. De asemenea, solicit conducerii CEO să urgenteze introducerea datelor necesare din arhivele pe hârtie în format electronic, astfel încât procedura pensionarii minerilor și energeticienilor care se încadrează în prevederile Legii 197/2021 (PLX 75) să fie făcută fără tergiversare”.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here