Minerii din Lupoaia au aprins scânteia nemulțumirilor din CE Oltenia! – Protest, în lanț la Jilț Nord, Roșiuța și Târgu-Jiu

363

Nemulțumirile mocnite ale angajaților Complexului Energetic Oltenia, oamenii fiind revoltați de felul în care au decurs negocierile sindicatelor cu administrația pentru noul Contract Colectiv de Muncă, semnat ieri la foc continuu de administrație cu cele patru federații, au răbufnit, miercuri dimineață, la Cariera Lupoaia. 200 de angajați, apoi alți 200, intrați în schimbul al doilea, au refuzat să intre la lucru, nemulțumiți că CCM-ul în forma prezentată de administrație, avantajează salariile TESA și mai deloc cele ale personalului din producție, minerii urmând să beneficieze de majorări salariale infime pe noul contract, grăbit ieri la semnare de către oficialii companiei. Protestatarilor de la Motru li s-au alăturat însă, dupăamiaza, și angajații de la Jilț Nord, salariații pornind pe jos spre sediul companiei din Târgu-Jiu, îmbrăcați în echipamentul de lucru, dar și cei ai Carierei Roșiuța.

În timp ce lucrurile se complicau la Lupoaia și la Jilț, administrația încerca să transmită public(directorul general Sorin Boza refuzând să comenteze evenimentele), că protestul de la unitatea din Motru ar fi unul artificial, creat pe marginea nemulțumirilor liderului Nicu Bunoaica, care a fost destul de vocal în legătură cu demersul administrației de a lăsa fără zile plătite, structurile sindicale mici din CEO, cu sporul de fidelitate și cel de tură. Spusele mesagerilor administrației nu au mai fost deloc relevante când numărul protestatarilor de la Lupoaia a ajuns la 400, protestului spontan alăturându-i-se și membrii Sindicatului Liber Cariera Lupoaia, structură condusă de Nicolae Bădița de la FNME.

Bluf de la administrație!
Vorbele din sediul executiv al CEO nu au mai avut chiar nicio valoare când 80 de angajați de la Jilț Nord au plecat, pe jos, spre Târgu-Jiu, locul în care administrația grăbea pe cât posibil semnarea noului CCM, același contract cu care Boza s-a lăudat la Ministerul Energiei și la conducerea PSD Gorj că e finalizat încă de săptămâna trecută, nepurtând nicio semnătură a liderilor celor patru federații din companie. De asemenea, alăturarea minerilor de la Roșiuța l-a pus pe Boza pe drumuri. În timp ce printr-un comunicat de presă, CEO a încercat, miercuri după-amiaza, se anunța protestatarilor că noul CCM este deja semnat, acesta cuprinzând o serie de drepturi importante pentru minerii și energeticienii societății de stat, protestul creștea în intensitate. Boza a plecat cu Iacob cu mașina, alături de liderii sindicaliști Marciuc, Mămăligă, să-i oprească pe drum pe angajații de la Jilț Nord ajunși la Strâmba. Nu a reușit nimic și i-a lăsat acolo și pe cei doi lideri sindicali. A plecat apoi spre Motru.

Revendicările de la Lupoaia
La ora 18.00, protestul început la Lupoaia nu era finalizat, dar a apărut și o listă cu 11 revendicări ale Comitetului de Grevă, constituit cu această ocazie. Documentul, adresat directorului general Sorin Boza, vorbește despre o grilă unică de salarizare, cu o clasă minimă de 2200 de lei și un maxim de 11.000 de lei, eliminarea diferențelor salariale de la o unitate sau meserie la alta, acordarea sporului de fidelitate pentru toți angajații și a sporului de tură pentru cei care lucrează în ture. Protestatarii cer și acordarea sporului de carieră și de condiții grele de muncă, asigurări de viață pentru toți salariații, asigurarea fronturilor de lucru, realizarea de investiții miniere, mecanice și electrice. Se solicită și completarea formațiilor de lucru cu efectivele necesare pentru a fi conforme cu normativul de personal, asigurarea ca grupa de muncă în condiții deosebite să fie păstrată până la normalizarea condițiilor de muncă, asigurarea echipamentelor de lucru și protecție și asigurarea căilor de acces în condiții decente în condiții de muncă. Ultimul punct privește luarea de măsuri efective pentru eficientizarea activității CEO. La ora 19.00, declanșat în CEO protestul era departe de a se fi încheiat, salariații ELCFU Motru anunțând și ei că vor să se alăture manifestării.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here