Minerii din Gorj, cântaţi de Sabău

532

Nicolae Sabău şi-a lansat ieri, la Târgu-Jiu, un DVD cu un film documentar artistic despre viaţa minerilor, precum şi un album cu 14 cântece minereşti. Evenimentul a avut loc la Muzeul Judeţean Gorj, iar pe lângă autorităţile judeţene, reprezentanţi ai sindicatelor din minerit, Sabău a avut şi un invitat special. Este vorba despre interpreta de muzică populară Veta Biriş, care a venit de la Alba Iulia să îşi susţină colegul.

Picture2866Un interpret de muzică populară a lansat miercuri, la Târgu-Jiu un DVD şi un album cu muzică pentru ortaci. CD-ul are şi un nume sugestiv, „Din lumea noastră fără cer”. “Nicolae Sabău şi-a dedicat o bună parte din viaţă scoaterii la lumină, salvării şi promovării creaţilor muzicale deosebite. Şi anume cântecele dedicate minerilor, cântece populare minereşti. Demersul domniei sale este un demers unic nu doar în plan naţional, ci şi internaţional, iată, îl avem în faţa noastră la lansarea unui album, a unui DVD, unui film documentar artistic despre viaţa minerilor şi cu 14 producţii muzicale dedicate acestei nobile meserii”, a precizat Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu.
La eveniment au participat oameni de decizie din mineritul gorjean. De asemenea, direct, reprezentanţi ai sindicatelor minerilor din Gorj şi din Oltenia. Totodată, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ciprian Florescu, Ion Răuţ, directorul de resurse umane din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Marius Vlaicu, Adrian Marciuc, Ion Ruşeţ.

Picture2870Susţinut de Veta Biriş
Veta Biriş, colega lui Nicolae Sabău, a avut numai cuvinte de laudă la adresa colegului său. “Am fost de multe ori la Târgu-Jiu şi vin cu drag de fiecare dată pentru că, gorjenii iubesc cântecul tradiţional. Sunt aici pentru a fi alături de colegul meu Nicolae Sabău la lansarea acestui DVD. Dacă mă întrebaţi ce pot spune despre colegul meu, vă spun, atunci când spui Nicolae Sabău, spui Maramureş, România”, a declarat interpreta de muzică populară.

Picture2872Sabău provine dintr-o familie de mineri
Sabău a creat aceste materiale pe parcursul a doi ani şi au fost realizate în memoria tatălui său, a fraţilor, dar şi a unui cumnat, la rândul său miner, căzut la datorie.“Eu mă trag dintr-o familie de mineri. Iar pentru mine acest DVD şi acest album este un imn închinat tuturor ortacilor, indiferent că sunt aici în ţară sau sunt plecaţi precum şi celor care se apleacă cu pioşenie asupra muncii acestor oameni de sub pământ. Cred că nu există exploatare minieră în Gorj şi nu numai în care eu să nu fi cântat alături de Dumitru Fărcaş de Sofia Vicoveanca. M-am ataşat de oamenii aceştia, de ideile lor, de viaţa lor spirituală. Este foarte interesantă”, a declarat Nicolae Sabău.
Tot ieri s-au împlinit 9 ani de la înfiinţarea Ansamblului Folcloric “Maria Lătăreţu”.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here