Carierele Complexului Energetic Oltenia s-au transformat în adevărate capcane pentru angajații care prestează în producție. Ploile din ultimele două zile au produs noroaie de o jumătate de metru în preajma excavatoarelor și a benzilor de cărbune, angajații intrând până la genunchi în mocirla adunată în preajma utilajelor. Minerii se ajută însă între ei pentru a se putea deplasa și nici cizmele de gumă nu-i scapă de nămolul rece ce le ajunge până la oase. Transportatorii întâmpină și ei dificultăți, deoarece roțile mașinilor le rămân și ele împotmolite, angajații fiind nevoiți să ajungă la punctele de lucru pe jos, și asta pe distanțe de kilometri.
Condițiile de muncă ale angajaților din producție, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, sunt grele, asta mai ales când afară sunt precipitații, iar praful și glodul se transformă în mocirlă. O demonstrează însă, fără dubii, fotografiile postate de un salariat al companiei pe o rețea de socializare, omul vrând să le arate apropiaților cum se prezintă o zi normală de lucru, toamna, la CEO. Fotografiile au stârnit un val de discuții, majoritatea celor care au văzut condițiile de muncă ale minerilor, uneori blamați că ar avea lefuri mari ori că cer permanent majorări salariale, au fost de compasiune. “Vara foarte, foarte mult praf, iarna nămol, după cum se vede. Iar pensiile nu sunt speciale, dragi parlamentari, sunt modeste, nu nesimțite, iar munca așa de grea”, se subliniază într-un comentariu, postat pe pagina angajatului. “Nu mai interesează pe nimeni să asigure condiții. Așa e în capitalism”, completează un altul. “Grea este viața de miner, dar puțini o apreciază”, spune, cu amărăciune, un alt angajat. În timp ce o femeie a cerut “să vină și parlamentarii ăia care dorm să vadă cum se câștigă bani la cariere și mine”, consilierul județean, Gheorghe Grivei, a menționat și el că munca de miner este neplătită. De altfel, majoritatea internauților au spus, pe rețeaua de socializare, munca este foarte grea.
Situație reală din zona Motru!
“Situația prezentată în fotografii este reală, prezintă lucrul într-o carieră mineră din zona Motru, acum după ce a plouat. Angajații suportă, strângând din dinți, condițiile de lucru, dar și transport, asta deoarece situația nu este de azi, de mâine, este de ani de zile. Toți directorii care s-au perindat pe la CEO nu au făcut decât să promită, ba condiții mai bune de lucru, ba transportatori mult mai serioși, dar noi, tot în cizme de cauciuc și noroaie am rămas. Unitățile au stocuri de echipament de lucru slab, de iarnă nu există la cariere, iar parlamentarii nu reacționează deloc. Profitul CEO, în loc să se regăsească în salariile minerilor, în condițiile umane de muncă, astupă găurile făcute de guvernanți”, a declarat Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013 de la Lupoaia. Salariul unui miner din CEO pornește de la 1450 de lei și ajunge până la 20.000 de lei, exceptând membrii Directoratului. Reamintim că timp de trei luni de zile, angajații din producție, mentenanță și suport muncesc ore suplimentare, plătite de CEO, unele cu aproape dublu, dacă orele sunt recuperate, altele plătite ca o zi normală de lucru.
A.STOICA