Minerii din cadrul SNLO revin la lucru

247

SNLOSocietatea Naţională a Lignitului Oltenia îşi reia de azi programul de lucru, după două săptămâni de şomaj tehnic în care s-au aflat cei circa 9000 de angajaţi ai săi.

Oamenii au fost trimişi acasă şi luna trecută pentru două săptămâni, de la mijlocul lui iunie repaosul forţat fiind ultima variantă la care administraţia a apelat pentru a evita reducerile de personal. Directorul general Daniel Burlan spune că nu existau soluţii mai bune în condiţiile în care stocurile de cărbune au fost mari încă de anul trecut, iar cererea de energie de pe piaţă se menţine redusă. El afirmă că, după două săptămâni de pauză, minerii pot reveni la lucru, stocurile din depozite fiind la nivelul de 320.000 de tone, ceea ce reprezintă cam jumătate din cât era în momentul în care administraţia a constatat că se află într-un moment de supraproducţie.

Daniel Burlan susţine că perspectivele pentru o nouă perioadă de şomaj tehnic sunt reduse în următoarele luni, atâta timp cât desfacerea lunară este estimată la circa 1,2 milioane tone în luna iulie. Directorul general declară că în august s-ar putea ajunge şi la 1,5 milioane tone de lignit, dacă termocentralele din ţară se apucă să îşi facă stocurile necesare pentru perioada de iarnă. Livrările de cărbune pentru termocentralele respective sunt însă puse sub semnul întrebării, SNLO nedorind să mai dea cărbune care să nu-i fie plătit. CET-urile din mai multe oraşe ale ţării au restanţe de peste 200 de milioane de lei, motiv pentru care nimeni nu va mai beneficia de nici un vagon de lignit până nu va achita sumele ce trebuiau plătite încă de iarna trecută.

Gelu IONESCU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here