Minerii de la Tehomir pun lacătul pe mină, cu ei înăuntru

1414

În jur de 70 de angajați ai Minei Tehomir ar putea să se blocheze, astăzi, în subteran, în semn de protest față de refuzul conducerii Diviziei Miniere de a le asculta doleanțele, legate de restructurare și de salariile compensatorii pentru cei care vor fi trimiși acasă.

Faptul că la Tehomir mocnește a protest a fost anunțat chiar de către Dan Bobic, președintele Sindicatului Minier de Subteran Tehomir, liderul fiind însă optimist, ieri dimineață, că, în urma discuțiilor care trebuiau să aibă loc, miercuri după-amiază, decizia angajaților nemulțumiți va fi anulată.
Bobic spera că, la întâlnirea care urma să aibă loc la sediul Diviziei Miniere, și după discuțiile cu directorul Daniel Antonie și cu directorul adjunct de Resurse Umane al CEO, Olaru Sorin, nemulțumirile membrilor săi de sindicat vor fi clarificate, lucru care nu s-a întâmplat.

Optimist înainte
Totul, după ce, miercuri de dimineață, în jur de 40 de salariați ai Minei Tehomir, ce aparține de UMC Jilț Sud, i-au cerut liderului lor, explicații în legătură cu lefurile primite pe programul de restructurare. Oamenii sunt în întrerupere de activitate, dar au venit de acasă să ceară lămuriri liderului de sindicat, ei fiind membri ai SMS Tehomir. La discuțiile de miercuri, de la ora 8.00, au venit și sindicaliști de la organizația condusă de către Adrian Marciuc. Ei au solicitat prezența aici și a liderului lor, dar acesta nu a venit la Tehomir. “Inițial, acești salariați au vrut să demareze de miercuri dimineața o acțiune de protest spontan, adică să intre în subteran, ei prestând acolo servicii de întreținere și evacuare apă, dar au renunțat după discuțiile cu mine, așteptând să vedem la ce concluzii voi ajunge după întâlnirea de la ora 12.00 de la Târgu-Jiu. Oamenii vor mai multe salarii compensatorii pentru cei care se încadrează la pensie în următorii doi ani de zile, 22 de persoane din cele 70 de la Mina Tehomir încadrându-se în acest criteriu. Dacă discuțiile nu vor fi cele așteptate, angajații nemulțumiți vor intra în mină și vor refuza să mai iasă de acolo. Și colegii de la Motru, de la subteran, intenționează să se solidarizeze cu noi”, a declarat, înainte să plece la Divizia Minieră, Dan Bobic, liderul de sindicat.

img036Pesimist după
Atitudinea liderului Sindicatului Minier de Subteran Tehomir s-a schimbat radical după ce acesta a ieșit de la așa-zisele discuții cu conducerea Diviziei Miniere a CEO. Sindicalistul a fost extrem de dezamăgit, deoarece directorii Antonie și Olaru nu au venit la discuțiile cu cei cinci reprezentanți ai salariaților de la Mina Tehomir, trimițându-i, în schimb, să lămurească problema, pe doi reprezentanți ai Federației Univers, adică pe Adrian Marciuc și pe Gabriel Căldărușe. “Ne-au spus, cei doi, că trebuie să acceptăm programul de disponibilizări gata trasat la CEO, că trebuie să ne convingem colegii mineri să renunțe la eventualele proteste, dându-ne de înțeles că demersul lor ar fi sortit eșecului, și că ar trebui să ne vedem de treabă și să acceptăm tacit și salariile puține propuse de administrație”, a declarat Dan Bobic.
Cei 5 angajați au revenit, ieri, la Mina Tehomir, cu convingerea că și colegii lor, propuși spre disponibilizare, nu vor accepta, fără să protesteze, planul administrației cu salariile aferente.

60% din cei 70 de angajați ai Minei Tehomir sunt în întrerupere de activitate, aceasta fiind a doua lună de când angajații nu merg la muncă, ei urmând să stea și a treia lună acasă. Oamenii primesc doar 75% din salarii, lucru care nemulțumește profund angajații. Acum la Mina Tehomir, prestează, timp de opt ore, doar cei care lucrează la pază, la întreținere și la evacuare apă. Mina Tehomir are în interior o parte a utilajelor, dar este zilnic ventilată, verificată și nu pune viața salariaților, puțini rămași, în pericol.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.