Minerii de la Husnicioara se alătură angajaţilor RAAN, în stradă

497

Sindicaliştii platformelor industriale ale Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) au declanşat, luni dimineaţa, o acţiune de protest pe timp nelimitat în semn de nemulţumire pentru că nu au primit finanţare pentru continuarea fabricării apei grele şi a energiei termice şi electrice până la închiderea controlată a Uzinei de apă grea Romag-Prod şi a Termocentralei Romag-Termo. Întreaga acţiune este coordonată de reprezentanţii Federaţiei Energetica şi ai Blocului Naţional Sindical – Dumitru Costin şi Ion Pisc Scrădeanu. Lor li se vor alătura şi minerii de la Husnicioara, aparţinând Complexului Energetic Oltenia.

O altă revendicare a protestatarilor se referă la neachitarea de către administratorul judiciar al RAAN – Tudor & Asociaţii a drepturilor salariale aferente lunii mai, suma de 25 de milioane de lei primiţi de la Guvern fiind direcţionată către aprovizionarea cu combustibili a termocentralei.
Deja s-au obţinut toate aprobările pentru a organiza manifestarea sindicală, luni schimbul III a rămas la lucru, peste program, patru ore, iar schimburile I au protestat în faţa birourilor administrative. Astăzi se organizează un marş stradal de la sucursalele RAAN până la sediul Prefecturii Mehedinţi din Drobeta Turnu Severin, unde se va desfăşura un miting. Cei aproximativ 2.300 de sindicalişti speră că factorii responsabili cu soluţionarea situaţiei RAAN vor fi prezenţi la Drobeta Turnu Severin pentru a identifica soluţiile cele mai eficiente pentru ieşirea din impas, una dintre acestea fiind aceea de a asigura bani până la 31 august, când s-a hotărât închiderea acesteia.
Liderii de sindicat au mai arătat că mai ales Uzina de apă grea Romag-Prod trebuie închisă controlat, întrucât hidrogenul sulfurat existent în instalaţii poate pune în pericol viaţa locuitorilor din zonă şi a salariaţilor.

Minerii de la Husnicioara, solidari
Organizatorii acţiunii cred că sistarea furnizării apei calde şi în perioada de iarnă a căldurii va genera din partea locuitorilor din Drobeta Turnu Severin nemulţumiri care se vor solda cu proteste de amploare. RAAN a reziliat încă din 17 februarie 2015 contractul de distribuţie a serviciilor de termoficare, iar de la sfârşitul lunii august acestea vor fi definitiv oprite. Protestatarilor, spun sindicaliştii RAAN, li se vor alătura şi minerii exploatării Husnicioara, cariera de unde RAAN primeşte lignit.
RAAN a intrat în insolvenţă în septembrie 2013, când avea debite de achitat către furnizori de peste 680 milioane de lei. Pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al RAAN – Tudor & Asociaţii, la momentul respectiv, se aflau în jur de 300 entităţi comerciale, instituţii şi administraţii publice-locale şi unităţi bancare.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here