Minerii de la CEO prestează iar pentru Serbia

452

Contractul dintre Complexul Energetic Oltenia şi termocentrala din Serbia nu s-a mai reziliat, asta deşi managerul structurii, Laurenţiu Ciurel, anunţa după Paşte că furnizarea cărbunelui spre ţara vecină s-ar putea întrerupe, înţelegerea riscând de atunci să nu mai rămână în picioare, deoarece punea serioase probleme legate de plata spre CEO. Cele spuse de Ciurel nu s-au pus în practică, mai mult, în toată această perioadă, la carierele CEO un număr mai mic de mineri prestau în continuare la livrarea cărbunelui spre ţara vecină, iar de luni s-a intrat intens în producţie pentru a se onora contractul cu Serbia.

Cei aproape 660 de angajaţi ai Unităţii Miniere de Carieră (UMC) Husnicioara, ca şi colegii lor din Gorj, au reluat, luni, activitatea de extracţie a lignitului după zilele libere de sărbători. De altfel, majoritatea salariaţilor de la această unitate s-au aflat timp de zece zile în minivacanţa de Paşte şi doar 0,5% dintre angajaţi s-au aflat, în acest timp, la muncă în sectorul de livrare a cărbunelui către Termocentrala Romag-Termo şi către entitatea economică din Republica Serbia cu care CEO a încheiat, anul trecut, un contract destul de controversat. O declară chiar directorul unităţii, Costi Mitroi, care spune că la Husnicioara se lucrează, de luni, intens pentru a se face producţia stabilită, aici intrând şi cantitatea contractată pentru Serbia. “Acum trebuie să recuperăm producţia pierdută. Împreună cu alte exploatări din structura Complexului Energetic Oltenia (CEO) trebuie să ne onorăm obligaţia de a livra la export în jur de 2,5 milioane tone lignit”, a precizat directorul unităţii, Costel Mitroi.

ciurel (4)Ciurel anunţa rezilierea contractului
La câteva zile după Sărbătorile Pascale, managerul CEO, Laurenţiu Ciurel anunţa la un post de televiziune că ia în calcul o reziliere a contractului cu Serbia, asta deoarece partenerii nu şi-au plătit la timp contravaloarea cărbunelui deja livrat. “Dânşii încearcă să demonstreze costuri de 25 euro pe tonă, ei au spus este anormal să cumperi o marfă cu 13 euro şi să o transporţi cu 25 euro, referitor la faptul că firma intermediară le vinde tona de cărbune cu 25 euro. Oricum, ar fi trebuit ca vineri înainte de Paşte să livreze o tranşă de bani şi acum sunt în penalităţi. Nu mai răspund la telefoane, nu au plătit nici transportatorii, s-ar putea să fie probleme cu acest contract şi să ne dispară una dintre sursele importante pentru zona Motru”, a spus pe atunci Laurenţiu Ciurel. El a mai menţionat că, printre consecinţele unei eventuale rezilieri a contractului cu firma sârbă se numără închiderea, în luna mai, a unui grup din cele două funcţionale în prezent – Işalniţa şi Craiova 2 – acestea funcţionând cu cărbune din zona Motru. Se pare însă că luarea unei decizii în acest sens s-a amânat atâta timp cât se onorează, în continuare, contractul cu sârbii.
De altfel, şeful UMC Husnicioara a mai arătat că în perioada în care au stat acasă minerii nu a fost afectat bugetul CEO, iar cheltuielile exploatării au fost reduse cu mai multe milioane de lei.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here