Minerii cu boli profesionale, în creștere! – Liderul sindical Bunoaica: “CE Oltenia obstrucționează accesul angajaților la analize la spitalele de medicina muncii”

870

Aflat la Timișoara pentru investigații medicale pe linia medicinei muncii, liderul de sindicat Nicu Bunoaica susține că medicii de acolo i-au spus că sunt îngroziți de numărul mare de mineri din Gorj, care ajunși la ei pentru analize sunt găsiți suferind de boli profesionale. Medicii spun că minerii suferă, în general, de fibroze la plămâni, din cauza prafului de cărbune și a nisipului din cariere înghițit, sunt suspecți de silicoză și au malformații pe coloana vertebrală, dar și tot felul de discopatii. Inclusiv, liderul de la Lupoaia a fost găsit suferind de o astfel de boală profesională, pentru care compania ar trebui să suporte cheltuieli în privința refacerii medicale a tuturor salariaților afectați.

Medicii de la clinica de medicina muncii din Timișoara, unde a fost verificat la final de săptămână și Nicu Bunoaica, spun, potrivit sindicalistului, că minerii din Gorj ajunși aici sunt majoritatea bolnavi.  “Mi s-a comunicat de personalul medical de la această clinică că sunt bolnav profesional ca și majoritatea colegilor mei din CEO, care au trecut pe aici, dar și ca minerii din Valea Jiului care suferă, în număr mare, de silicoză. Sunt îngrijorat, deoarece compania din Gorj nu acordă atenție acestor probleme ale personalului din minerit, nu a prevăzut în buget verificări medicale suplimentare, deși personalul este îmbătrânit, și nici nu intenționează să investească în salariații care pot fi repuși pe picioare, în urma unui tratament adecvat. Mai mult, am ajuns la concluzia că CEO obstrucționează accesul la documentele necesare salariaților pentru a ajunge la aceste clinici de medicina muncii, fiind vorba despre eliberarea unei fișe de risc profesional, care nu ajunge la solicitanți urmare a unei decizii luate în companie’’, a spus Bunoaica. Acesta i-a sfătuit pe colegii săi de muncă, mineri din CEO, pe membrii săi de sindicat, să se verifice la medicina muncii, deoarece un control la timp împiedică apariția altor probleme grave. Reamintim că, la începutul acestui an un miner de la Lupoaia a murit având cancer la plămâni, extins de la o problemă de la coloana vertebrală și un alt angajat din Rovinari a murit la fel, recent.
A.STOICA

1 COMENTARIU

  1. Compania nu obstructioneaza cu nimic analizele lucratorilor. Se fac pe fiecare an controale medicale la toti angajatii, si cei descoperiti sunt trimisi mai departe la medici specialisti. ii aduc aminte lui domnul Bunoaica cand era in comisia de negocieri si era de acord cu taierea numarului de zille de tratament pentru angajati. pe tema aceasta am avut discutii cu dumnealui si i-am specificat ca nu seste mai presus decat un medic, si asa impreuna cu numiti lui cameleoni s-au pierdut si aceste zilede tratament pentru angajatii CEO. Aceste lucruri le a uitat domnul Bunoaica acum cand a ramas pe dinafara a inceput sa isi aduca aminte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here