Minerii, controlaţi şi de sindicalişti şi de procurori

182

Ca să scape de ameninţările liderilor de sindicat, minerii au găsit o metodă ingenioasă de a-i păcăli. Metoda a fost să îşi dezlipească autocolantele cu menţiunea “votat” de pe cărţile de identitate, pentru a scăpa de verificările sindicaliştilor. Acest tertip, însă, s-ar putea să-i coste acum, când sunt interogaţi de procurori. Oamenii sunt speriaţi şi nu ştiu ce să facă: dacă îşi recunosc semnăturile de pe listele permanente se tem de faptul că şefii lor pot afla, dacă nu le recunosc neagă o realitate.

Prezenţa procurorilor DNA în Bâlteni nu a fost deloc întâmplătoare. Localitatea este populată, în special, de oameni care lucrează în minerit. Cu câteva zile înaintea referendumului de demitere a lui Traian Băsescu, liderii de sindicat din minerit le-au transmis angajaţilor să nu se prezinte la vot pentru a nu se face cvorumul de prezenţă, cunoscut fiind faptul că sindicaliştii din mineri sunt din subordinea lui Marin Condescu, un iubitor al preşedintelui suspendat. Mulţi dintre angajaţii din minerit nu au ascultat sfatul sindicaliştilor şi s-au prezentat la vot. Pentru că, în prima zi după referendum, sindicaliştii le-au cerut cărţile de identitate la control, oltenii din Bâlteni au găsit metoda de a scăpa. Au dezlipit de pe buletine colantele cu dovada că au fost la vot. Acum, în faţa procurorilor au avut o misiune grea. Unii şi-au recunoscut semnătura şi le-au povestit anchetatorilor aceste întâmplări, însă cei mai mulţi s-au ferit să recunoască, de teamă ca şefii lor să nu afle că nu i-au ascultat, aşa că şi-au negat propriile semnături.

Udrea a pierdut la Bâlteni
De opt ani, comuna Bâlteni a fost condusă de Vasile Vlăduleanu, membru al Partidului Democrat-Liberal. Anul acesta, în 10 iunie, la alegerile locale, oamenii din Bâlteni au avut o altă opţiune politică. Şi-au dat votul lui Gheorghe Păsărin, candidat din partea Partidului Naţional Liberal. Supărarea democrat-liberalilor a fost foarte mare pentru că, această comună a beneficiat şi de fondurile de rezervă împărţite de Mihai Răzvan Ungureanu, dar şi de bunăvoinţa fostului ministru al Turismului, Elena Udrea, care a trimis bani frumoşi la Bâlteni pentru construirea de parcuri de relaxare în zonă. Un alt democrat-liberal, Marcel Hoară, preşedinte al Agenţiei de Dezvoltare a Zonelor Miniere a avut grijă ca banii din instituţia condusă de el să ajungă şi la Bâlteni. Astfel, Hoară a trimis în decembrie 2011, peste 1,2 milioane de lei pentru asfaltarea drumurilor din colonia din localitate. Banii au fost obţinuţi prin Agenţia de Dezvoltare a Zonelor Miniere, condusă atunci de Marcel Hoară. Rezultatul împărţirii acestor fonduri nu s-a văzut în comună, dar despre acest lucru nu par interesaţi procurorii.
Gabriela Mladin
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here