Minerii CEO – lăsați murdari, directorii Diviziei Miniere – spălați, călcați și apretați

689

De la începutul acestei luni, minerii din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) nu mai beneficiază de spălarea profesională a echipamentului de lucru, fapt care creează deja mari nemulțumiri printre angajați. Totul deoarece, CEO, pentru reducerea cheltuielilor a decis să desființeze, din mai, spălătoriile care funcționau la nivelul carierelor miniere, mutând angajații acestor servicii în producție. Interesant este însă că, măsura luată de administrație este una discriminatorie, ea nefiind aplicată și pentru directori. Cel puțin asta spun acum liderii sindicali din zona Motru, care reclamă, la vârful companiei, că doar spălătoriile pentru angajați s-au închis, în timp ce serviciile pentru directori au rămas în picioare. Spălătoria care funcționează în incinta Diviziei Miniere a CEO, de la Târgu-Jiu, spune liderul sindical Nicu Bunoaica, încă spală echipamentele directorilor, oferindu-le acestora meniu complet, spălat, călcat și apretat chiar dacă șefii își folosesc șalopetele doar la deplasările rare din perimetrele de producție și la vizitele oficiale.

Printr-o adresă transmisă directorului general al CE Oltenia, Laurențiu Ciobotărică, Sindicatul Solidaritatea 2013 din cadrul UMC Lupoaia atrage atenția managerului companiei că “desființarea serviciului de curățătorie, care efectua serviciul de spălare, uscare a echipamentului de lucru al salariaților UMC Lupoaia, respectiv al salopetelor și al costumelor vătuie, creează mari nemulțumiri în rândul personalului muncitor”. Liderul acestei organizații sindicale atrage atenția conducerii CEO că, în dorința de a reduce drastic cheltuielile, compania a luat măsura “total neinspirată” de a închide serviciul de spălătorie, forțând salariații să-și ducă echipamentul individual de lucru acasă, să-l scoată astfel din incinta unității și să îl curețe fiecare cum poate, asta deși acesta este adesea plin de noroi și impregnat cu soluții greu de curățat. Sindicalistul subliniază că echipamentele în cauză sunt nu numai dificil de spălat, cât și dificil de uscat.
“Chiar dacă legislația națională în domeniul sănătății și securității în muncă nu prevede, în mod expres, ca de altfel nici Contractul Colectiv de Muncă din CEO, se prevede prin directivele europene că echipamentul de lucru trebuie curățat, denocivizat, întreținut și reparat prin grija angajatorului. De altfel, în toate unitățile energetice și miniere din Uniunea Europeană, echipamentul de lucru care protejează hainele personale ale salariaților este curățat în unități, locuri speciale, pe cheltuiala și organizarea angajatorului”, se arată în adresa transmisă de acest sindicat lui Ciobotărică.

Cer redeschiderea serviciului de spălătorie
Membrii acestui sindicat de la unitatea minieră din Lupoaia, cer, pe această cale, conducerii CEO, redeschiderea serviciului de spălătorie, economia făcută astfel pentru companie fiind insignifiantă în comparație cu dezavantajele astfel create lucrătorilor. “Nu se justifică o astfel de măsură atâta timp cât spălătoria Diviziei Miniere încă funcționează, ca și cea a Sucursalei Motru”, a declarat liderul sindical Bunoaica.
În cele două spălătorii, spune liderul de sindicat, se spală, calcă și apretează doar pentru șefi.
În luna mai, spălătoriile de la UMC Roșiuța și UMC Lupoaia, unde prestau câteva salariate ale Minprest Serv, prestator al CEO, pentru un salariu de sub minimul pe economie, s-au desființat. La fiecare spălătorie, munceau câte patru femei care spălau profesional echipamentele de lucru a peste 1000 de angajați, ca acum numărul salariaților să se reducă cu câteva sute.

Mașini de spălat de capacitate mică
Salariatele puteau usca echipamentele în uscătorii speciale, în timp ce acestea ajunseseră să fie spălate la mașini de mică capacitate aduse de la prestatorul, Minprest Serv. Mașinile profesionale se stricaseră cu un an și jumătate în urmă, dar nu au mai fost reparate.
În prezent, mașinile de spălat au fost ridicate de la unitățile miniere din zona Motru, către Minprest. Fostele spălătorese s-au ales cu posturile desființate, ele fiind mutate la UMC Jilț, unde prestează la curățenie benzi.

descLa UMC Lupoaia și la UMC Roșiuța minerii au revenit la muncă luni, după ce au stat o lună acasă în întrerupere de activitate la cererea Directoratului CEO. Minerii au început lucrul pe 3 mai, iar abia atunci au aflat că nu spălătoriile din cadrul unităților nu mai există. Minprest Serv mai are prevăzut în organigramă acest serviciu, dar acesta nu a mai fost bugetat, de luna aceasta, de către Complexul Energetic Oltenia.
Anamaria Stoica

1 COMENTARIU

  1. Niciodată nu mi-am dus hainele la spălat.nici înainte de Ciurel nu erau mașini de spălat!era un procent mic de oameni care le duceau constant,majoritatea niciodată.probabil ca acum suferă!!păcat de fetele de la spălătorie,erau drăguțe!!au fost disponibilizate.păcat!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.