Mineri trimiși la instruire după tragedia de la Jilț Sud

818

Complexul Energetic Oltenia achiziționează servicii de formare profesională a angajaților în vederea prevenirii accidentelor de muncă în carierele miniere. Valoarea estimată a contractului este de puțin peste 30.000 de lei, fără TVA. Compania a decis că este nevoie de noi instruiri, după ce, luna trecută, un salariat de la Cariera Jilț Sud și-a pierdut viața la serviciu.

Programul de formare profesională va avea o durată de 32 de ore. Vor fi instruiți 121 de participanți din zece cariere din cadrul exploatărilor miniere Jilț, Motru și Roșia-Rovinari.
„Serviciile de formare profesională se adresează unui grup țintă de participanți care trebuie să-și dezvolte cunoștințele în domeniul securității și sănătății în muncă, în scopul prevenirii accidentelor de muncă provocate de disfuncționalități ale componentelor sistemului de muncă: echipamente de muncă (mijloace de producție), sarcina de muncă și a mediului de muncă, componente de funcționarea cărora sunt responsabili conducătorii locurilor de muncă (șefi de carieră, adjuncți șefi carieră, șefi secții, adjuncți șefi secții, șefi de schimb)”, se arată în caietul de sarcini.
Programul presupune instruire teoretică, dar și practică. În cadrul cursurilor, se va face inclusiv analiza detaliată a cauzelor și împrejurărilor care au condus la producerea unor accidente de muncă în carierele CE Oltenia. Mai mult, se va face „analiza unor echipamente de muncă frecvent utilizate în carierele de lignit, a riscurilor pe care exploatarea lor le generează, disfuncționalități care pot genera accidente de muncă”.
În ultimii doi ani și jumătate, în subunitățile CE Oltenia s-au produs peste 80 de accidente de muncă, unele dintre ele mortale.
Luna trecută, un electrician de la Cariera Jilț Sud, cu 28 de ani vechime în minerit, și-a pierdut viața, după ce s-a electrocutat la locul de muncă. „În special, la oamenii cu experiență apar aceste accidente. Încercăm cu toți șefii de sector, oamenii care trebuie să organizeze activitatea la cariere, să-i mai conștientizăm printr-o instruire pe protecția muncii în următoarele zile. Au fost câteva măsuri luate de Directorat, printre care și asta. Este tragic când se întâmplă evenimente soldate cu decese”, a declarat Sorin Olaru, directorul Direcției de Resurse Umane, după incidentul de la Jilț.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here