Mineri din CEO, în grevă japoneză! Bunoaica a împărțit 250 de banderole albe colegilor din carierele motrene

191

În jur de 150 de angajaţi de la cariera minieră Lupoaia, 30 fiind de la Cariera Roșiuța, unități din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), au intrat, miercuri dimineață, în grevă japoneză. Liderul Sindicatului Solidaritatea 2013, Nicu Bunoaica, a menționat că minerii au solicitări în ceea ce priveşte condiţiile de muncă, redistribuirea personalului şi întinerirea acestuia în unităţile miniere, dar şi o scădere a vârstei de pensionare.

“Salariaţii de la unitatea minieră Lupoaia din oraşul Motru au intrat, miercuri dimineață, în grevă japoneză.
Noi suntem angajaţi cu o vârstă medie de 50 de ani, oameni care nu mai pot să mai ducă greul mineritului şi doresc anumite lucruri care nu se întâmplă.
Din păcate, administrația, de fiecare dată, a pasat lucrurile, ba că se rezolvă mâine, ba că peste o lună, dar nu s-a făcut nimic.
Avem niște revendicări, prima referindu-se la condiţiile de muncă din minerit. Meseriaşii lipsesc cu desăvârşire, un om face munca pentru trei mineri şi nu se mai poate. Personalul TESA este foarte stufos, în număr mai mare decât lucrătorii din minerit şi energie”, a precizat sindicalistul. Bunoaica a făcut referire şi la condiţiile grele în care sunt nevoiţi să muncească angajaţii din producţie.

Se poate opri și lucrul!
“Oamenii nu au avut transport o perioadă, conducerea CEO nu a reacţionat, nouă zile am stat fără transport, ne deplasam la utilaje pe jos, pe benzi, pe timp de ploaie prin noroaie, luam cu noi pet-uri de 5 litri goale, ca să nu ne afundăm cumva pe undeva, pentru că sunt canale capcană făcute pentru scurgerea apei şi oamenii fiind foarte puţini, să zicem trei persoane pe un excavator, şi, ducând-se încolo, le era teamă să nu îşi piardă viaţa în aceste condiţii.
CEO a făcut un departament de inspectori sociali, sunt lideri de sindicat majoritari şi semnatari ai Contractului Colectiv de Muncă, care au tăiat din sporurile minerilor cu acordul comisiei de negocieri.
Aceste sporuri fiind tăiate, au creat mari nemulţumiri în rândul oamenilor. Angajații de aici lucrează în condiţii inumane. Acest colos al energiei, CEO, din punctul meu de vedere, este văzut foarte bine că dă energie şi siguranţa sistemului, dar el are picioare de lut”, a mai explicat Nicu Bunoaica.
Greva japoneză nu a dus la modificări în ceea ce priveşte programul de lucru al unităţii. Sindicalistul a afirmat că, în cazul în care revendicările nu le vor fi rezolvate, minerii iau în calcul o oprire a lucrului timp de două ore, iar apoi o eventuală grevă generală.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here