Mina Zegujani, în pragul închiderii

469
Incendiul produs pe data de 23 iulie în subteranul minei Zegujani va determina închiderea unităţii mai repede decât a fost programat, în anul 2012. Riscul ca mina să fie închisă este aproape iminent în situaţia în care focul s-ar fi extins dincolo de blindajele de izolare a sectorului avariat, unde au ars benzile transportoare, adică la stratul de cărbune. S-a stabilit însă ca, pe 17 august, să se verifice acest lucru şi în funcţie de constatări să se ia decizia corectă.

Mina Zegujani, în subteranul căreia s-a produs, luna trecută, un incendiu care a condus la sistarea extracţiei de cărbune, riscă să fie închisă, o declară chiar liderii de sindicat de aici. Imediat după izbucnirea incendiului activitatea în galeria afectată, situată la adâncimea de 1.600 de metri, a fost întreruptă. Măsura a fost stabilită, până când echipele de intervenţie vor reuşi să stingă focul izbucnit din cauze necunoscute, astfel încât să se permită accesul minerilor în perimetrul frontului de lucru. Momentan, nu se ştie dacă focul a trecut de blindajele de izolare a sectorului avariat, acolo unde este stratul de cărbune. Dacă acest lucru s-a întâmplat, mai mult ca sigur, unitatea va fi închisă, deşi, termenul de închidere era stabilit pentru 2012. Situaţia din interiorul minei, va fi verificată la faţa locului, săptămâna viitoare.
Şomaj tehnic prelungit
Pentru a se evita cheltuielile inutile, conducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia de care aparţine exploatarea Zegujani, a hotărât ca cei 254 de mineri de aici să rămână până pe 11 septembrie în şomaj tehnic. Ei au fost trimişi acasă, imediat după izbucnirea focului, cu 75% din salariu. Măsura ce s-a stabilit iniţial, trebuia să se menţină până când focul era stins definitiv, permiţându-se astfel, din nou, accesul minerilor în fronturile de lucru pentru a începe lucrările de extracţie.
Cărbunele extras de la Mina Zegujani, circa 4.000 tone/zi, era livrat la Termocentrala Romag-Termo din Halânga care produce agent termic pentru Uzina de Apă Grea Romag-Prod a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare. Pentru a nu se confrunta cu probleme financiare, reprezentanţii minei, au apelat la conducerea judeţului Mehedinţi să îi sprijine pe lângă RAAN în scopul ca această unitate să preia stocul de cărbune existent, de 50.000 tone. Sindicalişti credeau că astfel nu se pune în discuţie imposibilitatea plăţii drepturilor salariale.
Mina Zegujani se află pe lista exploatărilor care trebuiesc închise până în anul 2012 din cauza epuizării zăcământului de lignit.
Doina Turdăşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here