Angajaţii Minei Tehomir au fost anunţaţi miercuri că nu mai au voie să scoată cărbune din subteran, deoarece aceasta va fi închisă. Termenul de închidere al minei este decembrie 2015, dar cu toate aceastea procedurile au început, se pare mult mai repede, angajaţii unităţii lucrând de joi deja pentru asigurarea abatajelor şi a mentenanţei. În rândul muncitorilor se zvoneşte că începând cu 1 februarie, minerii de la Tehomir care au o vechime sub 12 ani urmează a fi transferaţi la carierele din zona Motru, iar cei cu vechime sub 16 ani vor continua să asigure mentenaţa la această mină, până la finalizarea procedurii de închidere a acesteia.
Minerii de la Tehomir au primit veşti proaste la revenirea, în 2015, la locurile de muncă, asta, deşi, până miercuri din subteran se scoseseră cărbuni, conform procedurii obişnuite. Salariaţii, circa 240 la număr, au fost anunţaţi de către superiori că nu vor mai face producţie ci se vor ocupa de joi înainte să scoată doar utilajele din mină şi să asigure mentenanţa unităţii din Tehomir. Situaţia este clarificată abia până pe 1 februarie, perioadă în care deşi angajaţii au solicitat să intre în concedii de odihnă, nu li s-a permis acest lucru. Solicitanţii au fost anunţaţi că pot cere şi le sunt aprobate doar trei zile de concediu, fapt care îi împiedică să intre în posesia primei de vacanţă.
Minerii cu vârsta de pensionare pot pierde salariile compensatorii
Cam jumătate dintre angajaţii de la Mina Tehomir îndeplinesc în aceste luni, de început de an, vârsta de pensionare, fapt care le poate aduce o dată cu pensia şi şase salarii compensatorii. Schimbările de ultim moment survenite la mină, unitate care trebuie să se închidă abia la final de 2015, a provocat rumoare în rândul pensionabililor care se tem că vor fi trimişi acasă în şomaj tehnic, lucru care le va afecta primirea salariilor compensatorii. Minerii în cauză nu vor fi transferaţi la o altă carieră şi nici nu au şanse să rămână pe mentenanţă la Tehomir.
Modificările de la Tehomir contravin cu solicitările conducerii CEO, care a mărit timpul de lucru la anumite cariere, urmare a cererii mari de cărbune.
În decembrie 2015, licenţa de exploatare de la Mina Tehomir ar fi expirat. Conducerea CEO a anunţat că închide însă această mină de subteran deoarece ea nu mai este rentabilă.
Creţan crede că minerii nu trebuie să fie îngrijoraţi
Mina Tehomir, condusă de Dumitru Dragu, aparţine de UMC Jilţ Sud, loc în care vor fi şi transferaţi o parte dintre salariaţi. “Planificarea închiderii acestei mine era făcută de mult. Oamenii nu-şi pierd însă locurile de muncă, vor fi transferaţi şi la Jilţ Sud, unitate care oricum le suportă pierderile. Cei pensionabili nu vor pierde salariile compensatorii pentru că cred că se va pune în discuţie aici, şomajul tehnic”, susţine liderul FNM, Constantin Creţan.
Anamaria Stoica