Militar condamnat pentru braconaj cu ogari, în Gorj

2216

Un militar din Caracal a fost condamnat pentru o partidă ilegală de vânătoare organizată în Gorj. Însoțit de doi prieteni din Olt, bărbatul a ajuns pe un fond de vânătoare din apropierea comunei gorjene Logrești, unde aflase că există vânat din specii diverse. Pe timp de noapte și folosind câini din rasa ogar, cei trei au braconat o căprioară gestantă, fiind prinși în flagrant de către poliție. Oltenii au recunoscut fapta și au achitat integral prejudiciul.

Pasionați de vânătoare, dar fără a fi înscriși într-o asociație de profil, cei trei tineri din Olt au convenit să organizeze o partidă de vânătoare în Gorj, în seara zilei de 8 iunie.
„În realizarea scopului infracțional, cei trei inculpați s-au întâlnit în municipiul Caracal, iar apoi s-au deplasat la locuințele lor, de unde au luat 4 câini rasa ogar, ce le aparțineau, precum și două lanterne cu fascicul luminos puternic, pentru a le folosi la activitatea de braconaj”, potrivit rechizitorului.
Ajunși în pădurea din Logrești, braconierii au parcat autoturismul și s-au deplasat, pe diverse poteci, vreo 2-3 kilometri. După lăsarea întunericului, inculpații au observat o căprioară, așa că au eliberat câinii, care au urmărit și ucis animalul.
„Ulterior, inculpații au transportat căprioara în apropierea autoturismului cu care se deplasaseră, unde au început să o eviscereze cu ajutorul unui cuțit, însă activitatea infracțională le-a fost întreruptă de organele de poliție, care i-au prins în flagrant, fiind anunțate de paznicul fondului de vânătoare. Inculpatul (…) a rămas la locul comiterii infracțiunii, iar ceilalți doi au fugit, dispărând în zona împădurită”, potrivit procurorilor.
Braconierul i-a condus pe polițiști la autoturismul militarului unde, în portbagaj, au fost găsiți cei patru ogari folosiți la vânarea căprioarei. Ulterior, pe parcursul cercetării la fața locului, au revenit și ceilalți inculpați care au recunoscut comiterea faptei.

Prejudiciu achitat
Trimiși în judecată, tinerii din Olt au fost condamnați pentru braconaj la 2 ani și 6 luni de închisoare, pedeapsa fiind suspendată pe un termen de supraveghere de 3 ani și 6 luni, timp în care nu mai trebuie să comită o altă faptă penală pentru a nu ajunge în spatele gratiilor.
Militarul a solicitat amânarea aplicării pedepsei, pentru a nu-și pierde locul de muncă, însă Tribunalul Gorj nu a fost de acord. „Inculpații au acționat cu intenție directă, împreună, noaptea, folosind dispozitive de iluminare și ogari, urmarea fiind aceea că femela căprior gestantă a murit în chinuri groaznice. Este de precizat că ogarii folosiți de inculpați conferă faptei un grad mai ridicat de pericol, întrucât aceștia sunt o rasă de câini foarte agili și care nu lasă nicio șansă de reușită speciilor de vânat mic, cum este și căpriorul.
O pedeapsă orientată către minimul special, chiar și redus, ar echivala cu o reacție penală neconvingătoare, permisivă, invitând la comiterea altor fapte de același gen, cu implicații tot mai grave asupra cadrului de viață, cu toate formele ei de existență”, a motivat instanța.
Cei trei prieteni vor trebui să muncească 80 de zile în folosul comunității, sentința nefiind definitivă.
Pe parcursul urmăririi penale, Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Gorj s-a constituit parte civilă cu 4.000 de euro, prejudiciu pe care inculpații l-au achitat.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here