Eurodeputatul Cristian Bușoi anunță fonduri de 40 de milioane de euro destinate cercetării în domeniul oțelului și cărbunelui pentru a ajuta tranziția pentru o economie verde. Șase județe din țară, între care și Gorjul, vor beneficia de sprijin și bani din Fondul de tranziție justă.
„40 de milioane euro destinate universtăților, centrelor de cercetare și companiilor pentru a finanța proiecte în domeniul oțelului și cărbunelui. Sunt raportor pe Programul de cercetare RFCS (Programul de cercetare al Fondului de cercetare pentru cărbune și oțel) și misiunea mea este să ajut zonele afectate puternic dependente de cărbune și de industria grea a oțelului în tranziția către o economie verde. Printre acestea se numără și importante regiuni din România (Oltenia, Valea Jiului), care trebuie să folosească acest fond în mod eficient pentru a nu rămâne în urmă și a-și păstra competitivitatea pe piață”, a anunțat Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie din Parlamentul European. Consilierul județean PNL Iulian Popescu susține că Gorjul nu a întreprins mai nimic pentru atragerea banilor care vor veni ca urmare a închiderii mineritului.
„Sunt interesat de acest subiect. Am vorbit cu persoana din Ministerul Fondurilor Europene, desemnată să se ocupe de acest Fond de Tranziție Justă, chiar înainte de Crăciun, și atunci mi-a spus că Gorjul este cel mai în urmă din cele șase județe, adică nu a pregătit nimic. Trebuie redactat un plan teritorial de tranziție justă, trebuie făcut un grup de lucru la nivelul județului în care sunt incluse anumite UAT-uri, și Universitatea „Constantin Brâncuși” și Complexul Energetic Oltenia. Dar acest grup nu s-a activat, Consiliul Județean fiind cel care orchestrează aceste activități în teritoriu. Mi s-a spus că Gorjul este cel mai întârziat în acest program și că nu s-a întâmplat absolut nimic”, a spus, la un post local de radio, Iulian Popescu.
Fondul pentru tranziție justă va aduce în cele șase județe finanțări de 4,4 miliarde de euro pentru proiecte prietenoase cu mediul.
I.IRINOIU