Miliardarul Chelu a băgat Rostramo în insolvenţă

224

rostramo (3)Fabrica de mobilă din Târgu-Jiu, Rostramo SA, privatizată şi preluată apoi prin achiziţionarea pachetului majoritar de către controversatul om de afaceri Cătălin Chelu, a intrat în insolvenţă. Procedura a fost deja dispusă de la începutul acestei luni de o instanţă a Tribunalului Gorj care a judecat, pe data de 3 septembrie, dosarul privind iniţierea procedurii de insolvenţă, la cererea debitorului Rostramo SA.

Magistraţii au aprobat cererea, care putea fi atacată însă cu recurs, următorul termen în proces fiind stabilit pentru data de 27 septembrie.

rostramo (2)La Tribunalul Gorj, Secţia Comercială, a fost înregistrat pe 1 septembrie a.c. un dosar privind procedura insolvenţei în cazul societăţii pe acţiuni, la cererea debitorului. Părţi în proces sunt Rostramo SA, în calitate de debitor, şi Cabinetul individual de insolvenţă al Gheorghiţei Dişa, din judeţul Dolj, în calitate de lichidator. Primul termen în proces a avut loc două zile mai târziu, adică pe 3 septembrie, magistraţii stabilind următoarele: ,,Admite cererea formulată de debitoarea SC ROSTRAMO SA TG-JIU. În temeiul art.1 alin.1 pct.1; art.11 (1) lit.a; art.27 şi art.32 din Legea 85/2006, raportat la art.61din acelaşi act normativ dispune deschiderea procedurii generale de insolvenţă a debitoarei SC ROSTRAMO SA TG-JIU. În temeiul art. 34 din Legea 85/2006 numeşte administrator judiciar Cabinetul Individual de Insolvenţă Dişa Gheorghiţa (..)”.

Debitorii fabricii, convocaţi

dosar penalInstanţa fixează, de asemenea, şi termenul limită pentru depunerea raportului de către administratorul judiciar la 20 septembrie dar şi termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor asupra averii debitorului, pentru 4 octombrie. ,,Fixează data şedinţei adunării creditorilor la data de 20.10.2010, ora 10, la sediul debitorului şi convoacă creditorii debitorului. Dispune trimiterea notificărilor către toţi creditorii de către administratorul judiciar. Dispune deschiderea de către debitor a unui cont bancar din care vor fi suportate cheltuielile de procedură, în două zile de la notificarea deschiderii procedurii, în caz de neîndeplinire a atribuţiei contul va fi deschis de către administratorul judiciar”, se mai arată în aceeaşi sentinţă. Sentinţa putea fi atacată cu recurs în 7 zile de la comunicare, dar se pare că acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Creditorii Rostramo, chemaţi la înscriere pentru masa credală

Lichidatorul a transmis tuturor celor cărora Rostramo le datora bani să se înscrie la masa credală prin depunerea unei cereri de admitere a creanţei, termenul limită pentru depunerea acestei cereri fiind 4 octombrie a.c. ,,Rostramo SA a cerut insolvenţa deoarece avea nevoie urgentă de o reorganizare. Fabrica are mari datorii şi aceasta era, probabil, unica soluţie. Insolvenţa nu este sinonimă cu falimentul, această procedură putând însă să ajute la redresarea unităţii”, a declarat lichidatorul doljean, Gheorghiţa Dişa.

Ajutoare de la stat, de aproape 27 de milioane de lei

img386În prezent, fabrica de mobilă Rostramo are în jur de 700 de angajaţi. După privatizarea fabricii, pachetul majoritar al acesteia a fost cumpărat de miliardarul Cătălin Chelu, ale cărui afaceri sunt bazate, în principal, pe tranzacţiile la Bursa de Valori Bucureşti. Acesta nu a făcut însă, aparent, o afacere prea strălucită investind în Rostramo, dovadă că acum fabrica a intrat în insolvenţă. Cu toate acestea unitatea a primit ajutoare substanţiale de la stat, ce au fost acordate în urmă cu cinci-şapte ani, la aprobarea Consiliul Concurenţei. Banii nu erau acordaţi efectiv firmelor, ci li se ştergeau datoriile istorice, dacă le plăteau pe cele curente. Potrivit datelor furnizate de AVAS, după privatizare, SC Rostramo a primit ajutoare de stat de 26,4 milioane de lei.

Proteste dese

O parte dintre salariaţi au protestat anul acesta, de câteva ori, în curtea unităţii deoarece nu îşi primiseră banii pe care trebuiau să îi încaseze pe acţiunile deţinute în cadrul societăţii. Oamenii au acuzat, la ultimul protest, conducerea fabricii că îi poartă cu vorba, că şefii acesteia nu îşi respectă promisiunile făcute în aprilie de a le da banii datoraţi şi au ameninţat că îl vor da pe patronul societăţii, pe miliardarul Cătălin Chelu, în judecată pentru recuperarea prejudiciului ce le-a fost creat. O parte dintre foştii salariaţi se judecă însă deja cu Rostramo.

În topul datornicilor la Finanţe

SC Rostramo SA se află de o lungă perioadă de timp în topul datornicilor la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj.

În luna mai a acestui an Rostramo avea o datorie la Finanţe în valoare de şase miliarde de lei vechi fiind pe locul doi în top după Uzina Mecanică Sadu. Datoria a mai crescut însă între timp.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here