Mii de turiști pe Transalpina

2272

Sărbătoarea Rusaliilor și zilele libere acordate cu această ocazie au adus mii de turiști pe cea mai înaltă șosea din țară. Oamenii au venit din diverse zone, mai ales că a fost prima ocazie de a pleca de acasă fără faimoasa declarație pe proprie răspundere. Constănțeni, bucureșteni sau craioveni, turiști din multe alte zone ale țării, au traversat în aceste zile Transalpina, dornici să vadă peisaje de care nu au avut parte de o bună perioadă de timp. Bucuria lor a fost cu atât mai mare cu cât pe marginea șoselei încă există porțiuni cu zăpadă și de 2-3 metri. „Din Timișoara am venit. Am mers acum dinspre Jieț spre Obârșia Lotrului spre Rânca, iar anul trecut am făcut traseul invers. E o frumusețe, ce să spunem, iar faptul că e încă zăpadă aici în Vârful Urdele ne umple inima de bucurie. Am avut o iarnă fără zăpadă, o primăvară în care am stat izolați în casă, iar aici ne putem bucura și de zăpadă și de natură. Totul e splendid”, a declarat o timișoreancă. Multe dintre mașinile prezente în aceste zile pe Transalpina aveau însă numere de Constanța, semn clar că cei de la malul mării și-au căutat refugiul pe cea mai înaltă șosea din țară. „Am fost profesor universitar, acum sunt la pensie și după atâtea săptămâni de stat efectiv în casă am zis să mergem spre Sibiu, dar cu trecere pe aici, prin munții aceștia spectaculoși. Sunt cu toată familia pentru că toți am stat în casă și tot toți trebuie să și mergem acum în această călătorie. E ceva de vis”, a spus unul dintre turiștii veniți de la mare la munte.
În plimbarea lor pe munte turiștii au oprit și pe la Stâna Ștefanu pentru a gusta din produsele tradiționale pregătite aici de băcița Mărioara Babu. Băcița a amenajat aici o stână ca muzeu, expunând obiecte vechi de zeci de ani, care au făcut parte din viața ciobanilor cu o jumătate de secol în urmă și care acum sunt numai bune de arătat tinerilor turiști. Cei mai în vârstă își mai aduc aminte de lucrurile vechi expuse în muzeul de la stână, dar tinerii se declară complet surprinși de ceea ce întâlnesc aici. Toți se bucură însă de mâncarea bună de care au parte atunci când se așează la masă. „Mâncarea ciobanilor este wow. Nu întâlnești așa ceva la oraș indiferent la ce restaurant ai merge. E talentul ciobanilor, poate e și aerul acesta de la munte, nu știu, dar gustul este unul extraordinar”, spune unul dintre turiștii opriți la stână. „E super totul. Sunt locuri care merită văzute. Avem o Românie extraordinar de frumoasă, păcat că nu știm să o exploatăm așa cum trebuie. Ne bătem joc de ea și o vindem altora. Poate acum, cu restricțiile astea, vor fi mai mulți cei care o vor descoperi. Le recomand tuturor să se plimbe și să descopere această țară a noastră, poate așa ne dăm seama de ce frumuseți ne-a lăsat Dumnezeu aici”, a spus un alt turist. Pentru Mărioara Babu sărbătoarea Rusaliilor a fost una aglomerată, cu mulți turiști, băcița spunând din experiență că se aștepta la așa ceva. „Ne-am aprovizionat din timp cu cârnați tradiționali, slănină, mușchi, pe lângă produsele noastre de la stână. Acum, la început, avem de toate, dar după această sărbătoare nu știu cu ce vom mai rămâne pentru că oamenii vin și mănâncă cu poftă aici la stână. De Rusalii e perioada cea mai aglomerată, e aproape ca la Sfânta Maria Mare. Atunci și acum e plin de turiști pe Transalpina. O spun după ce de zece ani fac lucrul acesta și am putut observa când sunt mulți turiști în trecere pe aici”, spune băcița. Numărul mare de turiști a fost o bucurie și pentru cabanierii din Rânca. Spațiile de cazare au avut un grad mare de ocupare, iar dacă ar fi fost deschise și restaurantele lucrurile ar fi stat și mai bine pentru cabanieri. În speranța că din 15 iunie vor fi adoptate noi măsuri de relaxare a regulilor de distanțare socială, cabanierii sunt pregătiți pentru un sezon turistic menit să le asigure veniturile de care nu au avut parte în ultimele luni. „În restaurant, dacă după 15 iunie vom putea să îi dăm drumul, avem deja pregătite mese de câte patru persoane sau mai multe. Pot rămâne și două persoane, dar și șase, în funcție de numărul membrilor de familie. Între mese avem minim doi metri, iar între persoanele de la o masă e minim o distanță de 1,5 metri. Există suficientă distanțare socială pentru că avem mese mari și putem respecta aceste reguli. Și la terase s-a procedat la fel, am lăsat mai puține mese pentru ca totul să fie în regulă”, a explicat șeful asociației cabanierilor din stațiune, Constantin Pănescu.
Gelu Ionescu