Primăria municipiului Târgu-Jiu a organizat week-end-ul trecut prima ediţie a Festivalul Toamnei, un eveniment care a adus în faţa târgujienilor tradiţiile de odinioară şi obiceiurile gorjeneşti legate de pregătirile gospodăreşti pentru sezonul rece ale populaţiei. Festivalul Toamnei a înlocuit tradiţionala zi a Recoltei şi s-a desfăşurat pe parcursul zilelor de 17, 18 şi 19 octombrie.
Prima ediţie a Festivalului Toamnei de la Târgu-Jiu a debutat vineri, 17 octombrie, la orele prânzului, când, în Piaţa Prefecturii s-a deschis Târgul târgoveţilor. Evenimentul a recreat atmosfera din secolul trecut, iar pe parcursul celor trei zile de festival, cetăţenii au putut vedea târgoveţi, meşteri în lemn, olari, tarafuri. De asemenea, a fost deschisă o cămară a murăturilor unde, la faţa locului, au fost preparate murături după reţete tradiţionale, trecătorii putând să devină şi participanţi la aceste reţete.
Sâmbătă, în centrul municipiului Târgu-Jiu, a defilat Parada Toamnei, ce a constat într-un car alegoric care a circulat pe traseul Piaţa Centrală – Complexul Parâng – Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu”. În această paradă, s-au prins personaje costumate din Târgu-Jiul de altădată, un bărbat care l-a interpretat pe Dincă Schileru, însoţit de un taraf de lăutari, dar şi o ceată de panduri cu un personaj care i-a dat viaţă lui Tudor Vladimirescu, precum şi un car cu porumb şi dovleci.
10.000 de sarmale
În ultima zi a festivalului, adică ieri, în Piaţa târgoveţilor, autorităţile locale au pregătit cea mai mare oală cu sarmale. “Pentru prepararea celor 10.000 de sarmale s-au folosit 290 de kilograme de carne şi 700 kilograme de varză, s-a lucrat două zile, la prepararea lor au lucrat 12 femei, şi doar ca să fie aşezate în oală a durat şase ore. În această după-amiază (n.r. ieri) vor ajunge la copiii orfani, la persoanele fără adăpost de la Casa Iris şi la copiii proveniţi de la casele de copii, tineri care au depăşit vârsta de 18 ani şi pe care noi îi monitorizăm. Ştim sigur că e cea mai mare oală de sarmale care s-a fiert în România, dar pentru a putea fi omologată în Cartea Recordurilor trebuia să plătim nişte taxe foarte mari pe care nu ni le puteam permite. Este vorba de 4.000 de lire. Ne pare rău că nu am putut face rost de o oală în adevăratul sens al cuvântului şi am fost nevoiţi să improvizăm. Ne interesasem să împrumutăm o oală imensă de la Primăria Cluj Napoca, însă după ce am discutat cu cei de acolo, deja nu mai aveau respectiva oală. Ne propunem ca pentru la anul să organizăm un record asemănător la o tocăniţă cu carne”, a declarat Teodora Ciobanu, directoarea Direcţiei Publice de Protecţie Socială (DPPS) Târgu-Jiu.
Premii pentru pieţari
În cadrul activităţilor dedicate Festivalului Toamnei, pieţele municipiului au fost ticsite de cele mai frumoase dar şi cele mai bune produse agro-alimentare, producătorii întrecându-se în prezentarea mărfii pentru cumpărători. Cetăţenii din municipiu au avut ocazia să viziteze mai multe standuri, expoziţii cu legume, fructe, cu prezentare de flori, de produse specifice de toamnă, cu posibilitatea să cumpere zacuscă, gemuri, compoturi, murături.
Cele mai frumoase standuri cu fructe şi legume din Piaţa Centrală din Târgu-Jiu au fost premiate ieri de către autorităţile locale. Câştigătorul locului al treilea a fost desemnat Alin Toma din comuna Muşeteşti, locul II a fost ocupat de Victoria Romanescu din Turcineşti, iar marea câştigătoare a fost precupeaţa Georgiana Petrescu din comuna Runcu.
Primarul, în mijlocul târgujienilor
Prezent la activităţile desfăşurate ieri dimineaţă în Piaţa Centrală a fost şi edilul de Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, care a promis că va face un obicei din organizarea Festivalului Toamnei: “Din acest festival am încercat să organizăm o sărbătoare pentru cei care muncesc pământul românesc de dimineaţa până seara pentru ca noi, târgujienii, să avem pe piaţă numai produse de calitate.
De asemenea prin acest festival am încercat să aduc în faţa oamenilor, în Piaţa Prefecturii, din nou tradiţiile noastre, obiceiurile, meşteşugurile, toate într-un ambient plăcut, asigurat de tarafurile din Gorj şi de Ansamblul Doina Gorjului. După numărul celor care au participat, am constatat că târgujienilor le-a plăcut organizarea şi acest fapt ne încurajează să avem şi ediţii viitoare ale Festivalului Toamnei”.
Investiţii pentru Târgu-Jiu
Cu această ocazie, Cârciumaru, a enumerat viitoarele investiţii ce se vor realiza în oraşul lui Brâncuşi şi fără de care, acestea nu vor avea parte de succes fără sprijinul deputatului de Gorj şi candidatului la alegerile prezidenţiale, Victor Ponta: “Am venit în faţa voastră, a oamenilor, cu o serie întreagă de realizări, care au îmbogăţit oraşul cu diferite investiţii. În această toamnă se va da în folosinţă un spaţiu modern care peste iarnă va asigura condiţii foarte bune pentru comercializarea produselor. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu Piaţa din 9 Mai în anul 2015.
Am demarat lucrările pentru centura ocolitoare a municipiului, în 2015 vom construi un stadion şi o sală de sport, iar acest lucru nu s-ar fi putut fără ca să se implice Guvernul României. În 2015 vom construi locuinţe, şi multe alte obiective de investiţii care vor aduce şi locuri de muncă. Aceste investiţii nu ar fi fost posibile fără o colaborare pe axa târgujieni – Primărie – Consiliul Judeţean – Prefectură şi Guvern. Fără sprijinul deputatului nostru de Târgu-Jiu, Victor Ponta, nu vor fi posibile multe investiţii pe viitor”.
Prefectul şi Călinoiu, alături de pieţari
La manifestările de ieri, au fost prezenţi şi prefectul de Gorj, Alin Văcaru, dar şi Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Prefectul judeţului spune că “în cadrul Festivalului Toamnei de la Târgu-Jiu, producătorii şi-au expus bogăţiile agricole după un an de trudă, iar consumatorii se pot bucura de produsele producătorilor, 100% naturale şi 100% româneşti”.
Preşedintele CJ Gorj, Ion Călinoiu, le-a amintit ieri târgujienilor, că judeţul în care locuim este “judeţul binecuvântat de Dumnezeu, care găzduieşte operele lui Brâncuşi, este judeţul care a primit Mărul de Aur, este judeţul cultural şi turistic”: “Toamna este perioada când se numără bobocii şi se adună recoltele. Este nevoie să avem tot timpul în atenţie obiceiurile şi tradiţiile, iar prin acest Festival al Toamnei s-a reuşit acest lucru”.
Izabella Molnar