Mii de şomeri gorjeni, consiliaţi de specialiştii AJOFM

147

Ajofm chiriacLunar, sute de gorjeni aflaţi în baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj beneficiază de servicii de consiliere şi informare. O parte dintre aceştia ajung chiar să îşi găsească mai uşor un loc de muncă, dovadă stând cifrele prezentate de conducerea AJOFM.

Romeo Chiriac, directorul executiv al AJOFM Gorj, a declarat ieri faptul că un număr de 64 de persoane de la nivelul judeţului nostru au fost încadrate în acest an în câmpul muncii, ca urmare a acordării serviciilor de informare şi consiliere, ceea ce reprezintă 32% faţă de programul pe anul 2012. Serviciile de informare şi consiliere profesională au un rol esenţial în activitatea desfăşurată de serviciile publice de ocupare, de calitatea acestora depinzând în mare măsură rezultatele aplicării celorlalte tipuri de servicii de stimulare a ocupării, în special formarea profesională.

46 de cursuri pentru o mie de persoane

„Serviciile de informare şi consiliere profesională au vizat 203 persoane cu vârsta sub 25 de ani, 376 cu vârsta cuprinsă între 25 şi 35 de ani, 523 de gorjeni au vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani, 380 au peste 45 de ani, 662 sunt şomeri neindemnizaţi, 98 sunt şomeri de lungă durată, iar trei persoane sunt de etnie rromă. Din totalul de 1.482 de persoane consiliate pe parcursul acestui an, au primit recomandare pentru a urma un curs de calificare un număr de 260 de persoane, iar 55 au fost cuprinse la o astfel de măsură. Formarea profesională este o măsură activă definitorie pentru desăvârşirea profilului profesional al oricărei persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Pentru anul 2012, Planul de formare profesională prevede organizarea unui număr de 46 de cursuri la care ar urma să fie cuprinse 1.060 de persoane, din care 934 sunt şomeri şi 126 sunt deţinuţi din Penitenciarul Târgu-Jiu, care beneficiază de gratuitatea serviciilor de formare profesională, conform prevederilor Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare”, a precizat şeful AJOFM Gorj, în cadrul unei şedinţe organizate ieri. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, rata şomajului corespunzătoare lunii februarie a ajuns la 7,78%. Astfel, numărul de şomeri din judeţul nostru este la ora actuală de 11.457, din care 4.993 sunt femei, 5.558 şomeri indemnizaţi şi 5.899 neindemnizaţi. De asemenea, din numărul total de gorjeni fără un loc de muncă, un număr de 4.566 provin din sectorul privat.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here