Mii de medicamente ieftine ar putea dispărea

978

Mii de medicamente ar putea dispărea de pe piață. Este vorba despre acele medicamente foarte ieftine folosite în tratamentul bolilor cronice, anunță Bugetul.ro.

Totul din cauza costurilor de producție care s-au dublat în ultimii ani și a facturilor prea mari la energie și gaze. În lipsa acestor pastile, pacienții sunt nevoiți să caute înlocuitoare care, de cele mai multe ori, sunt de 3, chiar 4 ori mai scumpe.

Potrivit producătorilor de medicamente, de pe piața de la noi au dispărut în ultimii ani 3.000 de tipuri de generice, multe dintre ele vitale pentru bolnavii cronici cu diferite patologii: cardiologie, diabet sau alte afecțiuni. Situația s-a agravat în ultimul an, iar costurile de producție s-au triplat, precizează realitatea.net

„Poate cel mai cunoscut este un medicament pentru epilepsie. Costa 5 lei, nu se mai poate produce pentru ca producătorii nu își mai permit. Pacienții ajung să cumpere medicamente mai scumpe, să plătească mai mult. de asemnea și statul plătește mai mult pentru că dă mai mult pe un anumit medicament compensat”, spune Simona Cocoș, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România.

Iar pacienții care nu își permit să plătească ajung să renunțe la tratament.

„Vă dau exemplul unui pacient care are o pensie de 1700-1800 de lei. Deci, ce e pe lista B nu pot să îi dau cu compensare suplimentară. Aș putea să îi dau un anticoagulant modern, dar pentru ăla ar plăti 172 de lei pentru un medicament, el având 7 medicamente pe rețeta compensată”, spune Daciana Toma, medic de familie, pentru publicația citată. „Avem două soluții. Ca pacient, să nu ne permitem să cumpărăm alte medicamente și atunci să renunțăm la tratament sau autoritățile să aducă acele medicamente care pleacă prin autorizații de nevoi speciale. Adică, să le cumpere de pe piața liberă de 3 sau 4 ori mai scump”, spune Radu Gănescu, președintele asociației COPAC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here