Mii de gorjeni vaccinaţi împotriva gripei sezoniere

335

vaccin antigripal (1)Campania de imunizare împotriva gripei sezoniere este în plină desfăşurare la nivelul judeţului nostru. Până în prezent s-au vaccinat peste 6.500 de persoane. La ora actuală mai sunt suficiente doze de vaccin antigripal în teritoriu, astfel încât campania să continue fără probleme.

De la începutul campaniei de vaccinare împotriva gripei de sezon 2011-2012, Direcţia de Sănătate Publică Gorj a primit peste 14.000 de doze de vaccin, numai săptămâna trecută venind la DSP 7.700 de doze. “Săptămâna trecută au fost primite 7.700 de doze de vaccin antigripal, primind astfel un total de 14.250”, confirmă Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj.

Aproape 1.500 de gorjeni vaccinaţi în ultima săptămână

Gorjenii preferă să prevină îmbolnăvirea decât să o trateze. Câteva mii de persoane din judeţul nostru deja s-au imunizat împotriva gripei sezoniere. Numai în ultima săptămână s-au vaccinat peste 1.450 de oameni. “În ultima săptămână am avut 1.469 de persoane vaccinate, din care 839 sunt vârstnici de peste 65 de ani. La nivelul judeţului mai avem suficiente doze de vaccin antigripal, astfel încât campania de imunizare continuă fără probleme, oamenii putându-se adresa medicilor de familie pentru a fi vaccinaţi”, a precizat Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Vaccinarea antigripală se face la cerere

Vaccinul antigripal pentru acest sezon este complex, la fel ca şi cel de anul trecut, şi cuprinde trei tulpini: A/California/7/2009/(H1N1), care este şi tulpina pandemică, A/Parth/16/2009(H3N2) şi B/Brisbane/60/2008. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, ca în fiecare an, şi de această dată vor fi vaccinate persoanele de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli renale, diabet zaharat, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medico-sanitar. Vaccinarea antigripală nu este obligatorie, ea făcându-se doar la cerere. Ea se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi. De asemenea, trebuie precizat faptul că durata imunităţii postvaccinare la tulpini similare sau strâns înrudite cu tulpinile vaccinului oscilează, dar este de obicei între 6 şi 12 luni.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here