E mobilizare generală pe rețelele de socializare pentru un protest împotriva Guvernului, după ce prețul motorinei a sărit de 9 lei. Românii sunt revoltați că, deși au promis o scădere a accizei la carburanți, guvernanții amână adoptarea unei hotărâri în sensul acesta, în timp ce alte state europene au impus deja măsuri care să taie din elanul scumpirilor, de la plafonarea prețurilor până la reducerea unor taxe sau rambursarea unor sume.
,,E timpul să facem ceva! Ieșiti în stradă! Blocați pompele! Este imposibil și inadmisibil ca într-o țară ca România prețul carburantului să depășească 9 lei/litru. Share masiv ca să vadă toată lumea și să stabilim ce și când vom face. La 121$ pe baril este imposibil ca prețul să depășească 9lei/litru (unde jumătate din acești bani merg către stat)”, este mesajul cu care organizatorii vor să-i mobilizeze pe români.
Inițial, se stabilise ca 30 iunie să fie ziua în care să aibă loc aceste proteste pașnice în toată țara, numai că oamenii sunt extrem de revoltați din cauza faptului că prețul crește zilnic, iar luni, la Târgu-Jiu, câțiva șoferi au intenționat să blocheze una din stațiile de carburanți, însă a fost solicitată intervenția firmei de pază a benzinăriei.
În mai multe orașe din țară, la orele prânzului, s-au format cozi la benzinării, iar șoferii au găsit diverse metode pentru a tine stațiile blocate. ,,Alimentați de câte 1-2 lei, nu țineți pompele blocate, învârtiți-vă așa, legal nu va poate face nimic, trebuie să ne facem auziți, nu turați motoarele, nu supărați angajații, păstrați bonurile!”, a fost îndemnul protestatarilor.
O metodă ingenioasă, aceea de a alimenta cu 1 leu și de a plăti cu cardul bancar a fost cea mai utilizată, iar unii au apelat și la plata cu monede de 1 ban. ,,Alimentați de 1 leu și plătiți cu cardul! Banca le vor lua comision la fiecare plată făcută”.
Miercuri, 15 septembrie se anunță o așa zisă ,,Zi neagră” în benzinării. Există mai multe apeluri pe rețelele de socializare pentru ca oamenii să nu alimenteze în acea zi.
În 22 februarie, ministrul Finanțelor anunța public propunerea de a reduce temporar cu 50% acciza pentru carburanți. Guvernul nu a luat până acum nicio decizie.
Pe 9 martie, când a apărut zvonul scumpirilor la carburanți peste noapte, ministrul Energiei, Virgil Popescu a transmis un mesaj la prin care îndeamna populația la calm. ,,Nu e absolut niciun motiv, nu se va dubla prețul, nu se va ajunge nici la 9 lei, nici la 10, nici la 11 lei!”, a subliniat, la acea vreme, ministrul.
După 3 luni de la acel moment, prețul a sărit de 9 lei/litru de motorină, iar statul român nu a intervenit în niciun fel.
,,Mai multe state europene au luat deja măsuri pentru a ține sub control prețul carburanților. Guvernul Sloveniei a plafonat preţul benzinei şi motorinei la aproximativ 1,5 euro pe litru. O măsură asemănătoare se aplică deja în Ungaria. Franța va rambursa 15 eurocenţi pe litru, de la 1 aprilie. Iar Irlanda, Portugalia și Cehia au decis să reducă din taxe pentru o perioadă. În timp ce Polonia a redus acciza din decembrie și TVA din februarie”, potrivit știri.tvr.ro.
Claudiu Matei