Mii de gorjeni, în șomaj tehnic. Ce se întâmplă după 15 mai!

1215

Peste 600 de angajatori din județul Gorj și-au suspendat activitatea în luna martie. Asta înseamnă că aproape 3.500 de gorjeni au fost trimiși în șomaj tehnic. Pentru ei, statul a plătit indemnizații de peste 1,7 milioane de lei. Numărul gorjenilor trimiși în șomaj tehnic este, însă, mult mai mare. De vineri, angajatorii vor depune cererile pentru luna aprilie. Vorbim de circa 17.000 de gorjeni cărora le-au fost suspendate temporar contractele de muncă.

„Pentru luna martie, am onorat la plată 631 de cereri depuse de angajatori pentru 3.478 de persoane cărora li s-au suspendat raporturile de muncă din cauza întreruperii temporare a activității. Suma solicitată și decontată pentru aceștia a fost de 1.752.444 de lei. Plățile le-am început din 15 aprilie”, a anunțat, la un post local de radio, Romeo Chiriac, președintele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Gorj.
După 1 mai, vor fi, însă, mult mai multe cereri de plată. Și asta pentru că mii de angajați ai Complexului Energetic Oltenia au intrat în șomaj tehnic începând cu data de 13 aprilie.
„După 1 mai ne așteptăm la un număr foarte mare de cereri, aproape 17.000 de persoane care au contractele suspendate în luna aprilie, deci cam de cinci ori mai mult decât în luna martie”, a conchis Chiriac.
Pe perioada șomajului tehnic, salariații sunt plătiți cu 75% din chenzină.

Cererile de șomaj, depuse online
Angajatorii gorjeni trebuie să știe că documentele necesare pentru obținerea șomajului tehnic vor fi transmise, începând de vineri, 1 mai, prin Registratura electronică pusă la dispoziție de Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, https://aici.gov.ro/home. Transmiterea documentelor prin Registratura electronică va asigura procesarea mai rapidă a documentelor, o evidență mai bună a actelor transmise și va facilita accesul la formularele ce trebuie completate. De asemenea, cererile vor fi editate în format inteligent pentru a ajuta angajatorii să calculeze indemnizația solicitată și vor fi limitate erorile cu privire la datele firmei, numărul contului bancar, CNP etc.

Salarii plătite de stat
Guvernul a anunțat că va plăti o parte dintre salariile celor care se întorc la locul de muncă după ce au fost în șomaj tehnic. „Pentru companiile care vor ieși de sub interdicția de funcționare, după data de 15 mai vom pune la dispoziție un instrument de măsuri active. Vom susține persoanele care au fost în șomaj tehnic și își reiau activitatea în cadrul firmei printr-o măsură activă, adică plata unui cuantum din salariu pentru o perioadă de timp. Urmează să analizăm situațiile concrete pentru a putea adopta actul normativ”, a spus, miercuri, premierul Ludovic Orban.
Mai mult, vor fi sprijinite și firmele care rămân închise. Mai exact, Guvernul va continua să plătească șomajul tehnic pentru angajați. „Pentru firmele care vor fi sub măsurile de restricționare a activității, normal că vom continua plata șomajului tehnic, pentru că angajații lor nu pot fi angajați atât timp cât firma nu își poate relua activitatea”, a mai precizat premierul.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here