Mihnea Costoiu a sărbătorit Ziua Europei alături de comunitatea UCB

604

Candidatul PSD la alegerile parţiale pentru Colegiul 2 Senat, Mihnea Costoiu a participat, vineri, 9 mai 2014, la Simpozionul cu tema „9 Mai – Ziua Europei”. Evenimentul a fost organizat de către Universitatea „Constantin Brâncuşi” (UCB) Târgu-Jiu în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Gorj şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj.

Ziua Europei a fost marcată la nivelul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu printr-un simpozion la care au participat cadre didactice ale universităţii, studenţi, dar şi invitaţi de marcă. Între aceştia se regăseşte şi Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică. „Este un eveniment care face cinste judeţului nostru, pe care consider că îl marchează cum se cuvine comunitatea academică din Gorj. Suntem onoraţi de prezenţa la acest eveniment a domnului ministru delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu”, a declarat Horaţiu Gorun, directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Gorj.
costoiu1Adrian Gorun, preşedintele Senatului Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu a vorbit în deschidere despre „Premisele sociale şi politice ale Europei premoderne”, precizând: „Sărbătorim azi o dată importantă, ca omagiere şi ca o retrăire a Zilei Europei, a Europei, ca o stare de spirit, ca un proces realizat în timp şi pe care îl percepem astăzi din perspectiva României ca stat cu drepturi depline în Uniunea Europeană”.

Costoiu: „Este important ca vocea României să se audă”
costoiu2Candidatul PSD la alegerile parţiale pentru Colegiul 2 Senat, Mihnea Costoiu a prezentat o temă de interes: „O Românie puternică într-o Europă unită”, spunându-le celor prezenţi că „este extrem de important ca vocea României să se audă în special în aceste momente în care Europa îşi schimbă abordarea principială, în momentele în care Europa se confruntă din nou cu probleme majore de securitate, în aceste momente în care Europa trece de la un sistem politic şi economic bazat şi construit pe reduceri, pe economii şi pe constrângeri, la un alt tip de dezvoltare bazat pe bunăstare, producţie şi consum în favoarea economiilor şi a cetăţenilor în special. Este vocea fiecăruia dintre noi, este vocea sistemului de învăţământ, de exemplu. România este o ţară cu o condiţie specială, din ce în ce mai importantă în noua Europă”.
costoiu3La rândul său, rectorul Moise Bojincă a spus că „este nevoie de un efort propriu, intens, întrucât odată cu aderarea, am trecut de la speranţă la nevoia de cunoaştere, de a cunoaşte şi a înţelege, de a aplica printr-un efort decisiv şi susţinut atribuţiile regulilor politice, dar şi exigenţele statutului European”.
Concluzionând, Adrian Gorun, preşedintele Senatului UCB a precizat faptul că, din prezentările susţinute de cei prezenţi, în primul rând, s-a putut desprinde ideea perenităţii şi continuităţii valorilor în spaţiul european, în condiţiile în care România este în permanenţă în prim plan, iar noi accedem la acceptarea genezei culturale şi politice unitare, prin asigurarea unui echilibru valoric şi funcţional în Europa unită, prin valorificarea potenţialului fiecărei ţări pe vectorii prestigiului, universalităţii şi unicităţii.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here