Mierea din Gorj, testată în laborator

479

analiza miereSpecialiştii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Controlul Alimentelor(DSVCA) Gorj au prelevat probe în primul semestru al acestui an, în toate domeniile din sectorul alimentar a căror importanţă este esenţială pentru sănătatea populaţiei. S-au verificat în special mostre din miere şi lapte. Motivul acestor operaţiuni are la bază noile standarde aplicabile în sectorul alimentar, care sunt menite să garanteze protecţia consumatorilor şi să faciliteze comerţul şi importurile.

În cursul anului 2011 au fost prelevate, la nivel naţional, de către Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Controlul Alimentelor 22 de probe de reziduuri de pesticide, iar în prima jumătate a anului 2012 au fost prelevate 7 probe. Toate produsele prelevate au avut origine exclusiv comunitară şi extracomunitară, nefiind incluse cele de origine autohtonă. ,,De altfel, pentru produsele de origine animală, se aplică Directiva 1996/23/CE privind măsurile care se aplică anumitor substanţe şi reziduurile acestora existente în animalele vii şi în produsele obţinute de la acestea şi stabileşte măsurile de control privitoare la substanţele şi grupurile de substanţe şi planurile de supraveghere pentru identificarea reziduurilor sau a substanţelor din produsele de origine animală”, se explică într-un comunicat de presă al DSVCA Gorj. În acest sens, în cursul anului 2011 şi în semestrul I al anului 2012 au mai fost verificate 23 probe de carne de ungulate domestice şi carne de pasăre, 22 probe de lapte materie primă, intrat la procesare în unităţile de procesare lapte din judeţ, şi 3 probe de ouă prelevate din ferme de producţie pentru depistarea pesticidelor organoclorurate şi organofosforice, substanţelor antimicrobiene, metalelor grele şi substanţelor coccidiostatice. De asemenea au fost testate un număr de 11 probe de miere pentru depistarea reziduurilor antibiotice. În urma analizelor nu au fost constatate depăşiri ale limitelor legale. “S-au recoltat probe din lapte, miere pentru a fi analizate în laboratoarele din Germania, nimic nu se vinde fără controlul reziduurilor”, a declarat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj.

Controale pentru contaminanţi

Prelevările pentru contaminanţi au inclus un număr de 93 probe în anul 2011, iar în primele şase luni ale anului 2012,au fost prelevate 16 probe. Determinările au constat în stabilirea conţinutului produselor alimentare în anumiţi contaminanţi, în vederea verificării respectării limitelor maxim admisibile: aflatoxine, ochratoxină A, patulină, deoxinivalenol, zearalenonă, fumonisine, cadmiu, plumb, nitraţi, toxinele T2 si HT2. În cursul anului 2011 au fost prelevate alte 20 de probe din produse pe bază de soia şi porumb, cu rezultate conforme, iar în semestrul I al anului 2012, au fost prelevate 4 probe. Acestea s-au analizat şi în alte laboratoare decât în laboratorul judeţean. Orice depăşire a limitelor maxime admise prevăzute de regulamentele europene se comunică prin notificare de alertă în sistem informatic specializat, în termenele stabilite prin procedurile interne şi normativele în vigoare, care reglementează Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje.

A.BĂRĂITARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here