Miei pe alese, în Piaţa Litovoi

177

mieiPrimii ciobanii şi-au făcut apariţia ieri în Piaţa Litovoi unde au scos la vânzare miei pentru clienţii care doresc să-i aibă pe masă de Paşti. Cu toate că preţurile sunt puţin mai mari decât în halele din oraş, gorjenii preferă să vadă ce cumpără.

Gorjenii care doresc ca pe masa de Paşti să aibă miel proaspăt, pot cumpăra, începând de ieri, miei sacrificaţi în faţa lor. Un loc special pentru sacrificare a fost amenajat în Piaţa Litovoi din Târgu-Jiu, iar târgujienii nu au întârziat să apară. Opt medici şi asistenţi de la Direcţia Sanitar-Veterinară verifică starea de sănătate a animalelor. Ciobanii din Novaci, Tismana deja şi-au făcut apariţia cu miei şi iezi, plătind pentru fiecare animal sacrificat 7,1 lei. „Le-am oferit condiţii foarte bune, un spaţiu cu pereţi, trei surse de apă, asumatori, cârlige pentru jupuit miei, saci de nailon pentru deşeuri”, a spus Ion Năsărâmbă, administrator Piaţa Centrală. Preţul miei 4unui kilogram de carne de miel, sacrificat în faţa lor, variază între 20 şi 25 de lei, pe când unul viu se vinde cu 12 lei. „Miei sunt aduşi de proprietari cu remorca, sau alt mijloc de transport, sunt introduşi in incinta special amenajată, se asonează, după care se face jugularea la canal, se atârnă în cuier şi se jupoaie. Tăiat, costă 22-25 lei, iar viu la jumătate de preţ”, a spus asistentul Vasile Mihu. Clienţii însă nu s-au îngrămădit să cumpere mielul de ieri. Ciobanii au spus că joi şi vineri sunt aşteptaţi cei mai mulţi dintre gorjeni. „Carcasa o vând cu 25 de lei, iar viu 12 lei. Astăzi am venit cu 20 de miei, mai am o comandă specială de 8, îi dau şi pe aceia şi apoi mă duc acasă să iau alţii. Greutatea mieilor variază 12-13 kilograme, aceştia sunt cei mai căutaţi, dar pot avea şi 7-8 kilograme. Mâine şi vineri o să fie cei mai mulţi clienţi”, a spus Ion Bonceanu din Tismana. Ciobanii cred că sunt cam tot atâţia clienţi ca şi anul trecut, cu toate că preţurile au crescut. „Am venit să iau un miel tăiat, aşa am luat şi anul trecut, nu-mi vine să iau carne din hale, e şi mult mai scumpă, aici văd cum e mielul, cum îl taie, ştiu ce iau şi că e proaspăt”, a spus Rodica Cornea, venită cu soţul să facă cumpărăturile pentru Paşti. Ciobanii sunt dispuşi să negocieze preţul mieilor, dacă sunt luaţi într-o cantitate mai mare, însă nu lasă prea mult din preţ, deoarece iarna a fost mult mai grea şi s-a cheltui mai mult cu hrana animalelor. „Până acum am dat mielul cu 25 lei, iar viu cu 12 lei. Să ştiţi că am clienţi. Tocmai acum am negociat cu un domn pentru 15 miei. Îi duc vii acasă la dânsul, unde îi sacrific tot eu. I-am lăsat la 19 lei. Eu acasă am 60 de miei, iar asociatul meu 200. Sperăm ca să îi vindem pe toţi până sâmbătă. Mi se pare normal că la o cantitate mai mare putem discuta, negociem” a spus un alt cioban. Astfel de pieţe au fost amenajate şi la Motru, Novaci şi Rovinari. Târgul din Litovoi este deschis până sâmbătă la orele 14:00.

Ana-Maria Catalinoiu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here