Mic dicţionar floricol “D” – “Dendranthema” – Crizantema

549
peaguCrizantemele sunt plante erbacee cu specii anuale şi bianuale. Ele sunt originare din Asia mai exact din China şi Japonia. Fac parte din Familia Asteraceae,Genul este Chrysanthemum, Specia Dendranthema sp.
Crizantemele sunt flori foarte impunătoare prin portul, vigurozitatea lor. Creşterea este una foarte rapidă, nu sunt plante pretenţioase, se prezintă sub formă de tufă şi ajung la înălţimi de 90 cm. Frunzele sunt lobate, de culoare verde închis iar florile sunt globuloase sau chiar aplatizate unele semănând cu margaretele sau anemonele.

Diametrul florilor este de 5-7 cm, dar variază de la o specie la alta, unele ajungând şi la 25 cm diametrul. Şi culorile sunt diferite de la o floare la alta, unele sunt albastre-violet, altele albe şi roşii, chiar galben-portocaliu.
Crizantemele sunt împărţite în două grupe: cele de grădină şi cele de florărie. În grupa crizantemelor de florărie sunt întâlnite cele mai aspectuoase plante crescute mai mult pentru frumuseţea lor florala decât planta în sine, fiind folosite în special pentru expoziţii şi aranjamente florale. În schimb, crizantema de grădină este interesantă prin rezistenţa ei la temperaturi scăzute, deoarece au înflorirea târzie, iubitorii de flori, o pot planta în grădini şi se pot bucura de frumuseţea şi splendoarea ei până în lunile de toamnă târzie (oct-dec). Înainte de plantare, se înfige în sol un băţ la 30 cm adâncime, ca tulpina să se lege mai apoi de el, astfel îi oferim tijei florale o creştere cât mai uniformă şi dreaptă. Mai trebuie ţinut cont şi de ruperea vârfurilor de creştere ale plantei, care se face numai atunci când floarea are 20 cm înălţime, stimulând astfel creştere mai devreme a lăstarilor cu flori. O lucrare necesară crizantemelor de florărie este de a elimina bobocii de pe lăstar şi mai ales aceia care înconjură bobocul central sau de mijloc, lăsându-l astfel să respire şi să se dezvolte în condiţii bune. Iar pentru crizantemele de grădină se alege în principiu o varietate bogată în ramuri şi cu multe flori mărunte care sa împodobească tufa. Diferenţa dintre crizantemele de grădină şi cele de florărie (*sera) este ca cele de grădină au tulpini ramificate şi multe flori pe când cele de florărie sunt singulare cu flori mari şi de calitate superioară. Însă nu sunt rezistente la frig, de aceea pe timpul iernii sunt depozitate în locuri uscate şi temperaturi pozitive.
crizantemeCrizantemele de grădină pot trece frigul şi îngheţul iernii mult mai uşor faţă de cele de florărie însă şi acestea trebuie protejate într-o oarecare măsură, reducându-le tulpinile la 10 cm de sol şi apoi acoperindu-le cu frunze sau pământ. În schimb există şi câteva specii de crizanteme care nu sunt deloc pretenţioase şi rezistente la temperaturile scăzute ale iernii.
Crizantema Coreeana – are o înălţime de 60-90 cm şi înfloreşte în octombrie până dă gerul. Sunt plante care au una sau două flori pe tijă, iar culorile sunt foarte variate.
Hibrizii Rubellum – are formă de tufă, plante cu mai multe ramuri şi flori care au înălţimi de 90 cm.
Crizantema Gardens Mums – are tot formă de tufă, cu multe ramificaţii ajungând la 45 cm înălţime, iar pe tulpini cresc multe flori care înfrumuseţează grădina din luna mai până dă gerul.
Crizantemele sunt flori iubitoare de apă, de aceea trebuie udate în perioada de vară când este secetă, iar pentru o dezvoltare bună se fac fertilizări repetate până când încep să apară mugurii. Solul să fie bine drenat şi bogat în humus. Este o floare căreia îi place căldura de aceea se plantează în locurile unde este mai tot timpul soare.
Înmulţirea – se face prin despărţirea rădăcinilor, folosite des la înmulţirea hibrizilor coreeni si Rubellum. Această metodă se pune în practică primăvara când se scot rădăcinile din ultimul an şi se plantează separat în ghivece. Fiecare având lăstari şi rădăcini noi.
O altă metodă de înmulţire este cea prin butăşire destinată crizantemelor de florărie.
Varietăţi – Crizantema de grădină -«Dendranthema Ruby Mound », « D.Emperor of China”,”D.Holly”acestea sunt câteva varietăţi de grădină.
În schimb cele de florărie sunt mult mai numeroase şi avem : « Dendranthema Martin Riley », « D.White Allouise », « D.Regalia »,”D.Enbee Wedding”,”D.Pennin Oriel” şi altele. (Va urma)
Ing. Peisagist Teodora PEAGU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.