Meșter popular din Gorj, la Târgul Internațional de Arte și Meșteșuguri de la Ierusalim

390

În a doua jumătate a acestei luni, la Ierusalim, se va desfășura Târgul Internațional de Arte și Meșteșuguri. Printre cei care vor reprezenta România la acest târg se numără și Filomela Tiștere, meșter popular și profesor la Școala Populară de Artă din Târgu-Jiu.

Târgul Internațional de Arte și Meșteșuguri, organizat de Primăria din Ierusalim, are loc în perioada 15–27 august 2016 la Mitchell Garden, Amfiteatrul „Merrill Hassenfeld” din „Sultan´s Pool” și Centrul de arte şi meşteşuguri „Khutsot Hayotser” din Ierusalim. În cadrul evenimentului, România va fi reprezentată de un stand național organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv. La stand vor fi prezenți din România: Ema Hagiu, artist plastic, Filomela Tiștere, artist popular și instructor la Școala Populară de Artă din Târgu-Jiu, Antonio Andrusceac și Andreea Mădălina Drăghescu. Filomela Tiștere este specializată în creația de covoare. Participă constant la târguri și expoziții de turism și de artă populară din străinătate, inclusiv marile târguri de la Viena, Santiago de Compostella sau Gabrovo. În anul 2013 a fost invitată să participe la Jocurile Francofoniei de la Nisa. De asemenea, participă constant la expozițiile și târgurile organizate de muzeele de etnografie și folclor din întreaga țară. Pe parcursul desfășurării târgului, ea va realiza demonstrații ale tehnicilor tradiționale de țesut covoare de Tismana, la standul românesc. Alături de artiștii români, vor participa cu standuri naționale creatori de artă populară tradițională din Uzbekistan, Ucraina, El Salvador, Uruguay, Ecuador, Argentina, Armenia, Bolivia, Brazilia, Guatemala, Ghana Germania, Africa de Sud, India, Ungaria, Zimbabwe, Turkmenistan, Madagascar, Macedonia, Mexic, China, Sri Lanka, Peru, Cehia, Chile, Coreea de Sud, Kârgâzstan, Kenya, Rusia și Israel. Târgul Internaţional de Arte şi Meşteşuguri de la Ierusalim este cel mai mare eveniment de profil din Israel, reunind la fiecare ediţie peste 200 de artişti din Israel şi din străinătate, care prezintă obiecte de artizanat realizate în tehnici diverse, de la cele tradiţionale până la tehnologii contemporane de manufacturare, serii mici sau unicate. De asemenea, în cadrul târgului au loc demonstraţii de lucru, workshop-uri, spectacole de teatru neconvențional, dans, concerte de muzică israeliană, precum şi un târg internaţional culinar.
Evenimentul se bucură de mare interes din partea publicului israelian, fiind vizitat, la fiecare ediție, de aproximativ 100.000 de persoane.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here