Meşter olar din Gorj, premiat la Târgul Olarilor din Sibiu

520

Cunoscutul meşter popular gorjean Ion Rătezeanu a participat în weekend la Târgul Olarilor de la Sibiu, unde a oferit vizitatorilor demonstraţii la roata olarului. La finalul evenimentului acesta a obţinut şi un premiu.

Zeci de mii de vizitatori au luat cu asalt Târgul Olarilor, la cea de-a 51-a ediţie a manifestării, desfăşurate în Piaţa Mare din Sibiu, în zilele de 2 şi 3 septembrie 2017. Peste o sută de meşteri din toate colţurile ţării au adus oale pentru sarmale şi căni pentru ţuică, ulcioare de nuntă, vaze şi cahle la Sibiu. Timp de două zile, Piaţa Mare a redevenit loc de târg, graţie olarilor şi meşterilor ceramişti participanţi la cel mai longeviv eveniment cultural din Sibiu. Din Obârşa, Horezu, Corund şi alte centre de olărit au sosit meşterii lutului, care au expus o gamă largă de produse utilitare şi decorative: oale, ulcele, blide, căni, cahle pentru soba de teracotă, instrumente muzicale, vaze etc. Din oferta acestei ediţii nu au lipsit nici activităţile pentru toate gusturile şi toate vârstele: cei mici şi cei mari, deopotrivă, au urmărit demonstraţiile la roata olarului ale meşterului gorjean Ion Rătezeanu, iar copiii au cunoscut bucuria de a decora, prin pictare, obiecte din lut, în cadrul Atelierului de creaţie ceramică deschis de Ioan Briţă şi Carolina Costineanu. În semn de recunoaştere a aportului olarilor care, de zeci de ani, contribuie la dezvoltarea Târgului de la Sibiu, precum şi a meşterilor care au inovat prin creativitate şi design, au fost acordate premii în cadrul acestei ediţii a Târgului. Distincţiile au fost înmânate de către Silvia Macrea — manager CJCPCT “Cindrelul – Junii Sibiu”, iar juriul a fost format din prof. dr. Ilie Moise, dr. Mirela Crețu, director Muzee Pavilionare în cadrul CNM ASTRA, Maria Barna, Ioana Luca şi Karla Roşca.

La finalul evenimentului, meşterul gorjean din satul Găleşoaia, Ion Rătezeanu, a obţinut Premiul de Excelenţă pentru Păstrarea Tradiţiei şi Fidelitate faţă de Tradiţie. Ediţia 2017 a Târgului Olarilor a fost organizată de Consiliul Judeţean Sibiu, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale “Cindrelul-Junii” Sibiu, în parteneriat cu Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu. Evenimentele au fost finanţate de Consiliul Judeţean Sibiu. Acţiune co-finanţată de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here