Meșter olar din Gorj, la târgul ,,Frumos. Ceramic. Folositor” de la Sibiu

1327

Muzeul ASTRA din Sibiu organizează, în perioada 24-26 iulie 2020, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, cea de-a VIII-a ediţie a Târgului ,,Frumos. Ceramic. Folositor.”. Anul acesta, la târg vor participa 26 de meșteri olari, din mai multe județe ale țării, care vor demonstra că oalele lor nu sunt numai frumoase, ci și utile. Printre participanți se numără și meșterul olar gorjean Ion Rătezeanu.

Potrivit organizatorilor, timp de trei zile, cei 26 de meşteri olari din Sibiu, Nocrich, judeţul Sibiu, Marghita, judeţul Bihor, Satu Mare, Miercurea Ciuc, Corund, judeţul Harghita, Găleşoaia, judeţul Gorj, Baia Mare, judeţul Maramureş, Saschiz, judeţul Mureş şi meşteri ţiglari din Apoş, judeţul Sibiu şi Bâţanii Mari, judeţul Covasna, dar şi meşteri căhlari din Mediaş, judeţul Sibiu, vor demonstra publicului tehnici de prelucrare a lutului şi vor găti pe vatră deschisă, în vase de lut, reţete tradiţionale, specifice zonei din care provin. ,,Manifestarea abordează un altfel de târg al olarilor, dezvoltând un concept inovator de derulare a unui târg, cu implementarea segmentelor de olărit şi de gătit. De ce un ,,altfel de târg”? Pentru că Muzeul ASTRA a adoptat un ,,concept viu” prin implementarea şi derularea unor programe culturale dedicate publicului, prin punerea în valoare a patrimoniului cultural imaterial realizat de meşteri olari, păstrători ai meşteşugului olăritului. Astfel îi provocăm pe olari să părăsească zona de confort a standului de vânzare a produselor cerute de piaţă şi îi îndrumăm să se documenteze în colecţii muzeale pentru a realiza o ceramică decorativă şi utilitară de o calitate superioară, invitând publicul vizitator să cunoască etapele de realizare a vaselor şi beneficiile gătitului în vase de lut. Partea aplicativă se va desfăşura pe toată durata târgului şi va combina latura expoziţională şi cea comercială cu cea de animaţie culturală, demonstraţii practice de olărit şi de gătit în vase de ceramică. Scopul nostru este ca publicul să cunoască reţetele tradiţionale şi mai ales să înveţe să le prepare chiar de la olari, acasă, cu familia, în vase de lut ce pot fi folosite, nu doar pe aragaz sau în cuptor, ci şi pe vatra deschisă”, se arată într-un comunicat de presă al Muzeului ASTRA. Degustările pentru public vor fi sâmbătă, 25 iulie 2020, Tocăniţă de viţel (Marhaporkolt), duminică 26 iulie 2020, Gulaş la ceaun (Bogracs). În acest sfârşit de săptămână va fi prima etapă, de vară, a evenimentului, care va continua şi în luna septembrie (18-20) cu ediţia de toamnă.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here