Mesajele părinților și liceenilor din Gorj, șterse de ministrul Educației!

9093

Revoltă în rândul elevilor din anii terminali de la școlii de prestigiu din municipiile Gorjului, după ce mesajele postate de aparținătorii dar și de cei care vor susține bacalaureatul și testele naționale sub amenințarea COVID 19 sunt șterse de pe pagina ministrului Educației. Părinții și elevii cer explicații în legătură cu felul cum se vor organiza examenele din anii terminali, deoarece în jurul acestora este încă o nebuloasă.

Părerile sunt împărțite în ceea ce privește felul cum trebuie să se desfășoare aceste examene, dar reacția ministrului de a șterge comentariile nu este corectă.

În rândul elevilor și a părinților acestora există un curent care cere renunțarea la aceste examene, în această vară. De altfel și Asociația Generală a Învățătorilor din România cere autorităților renunțarea la susținerea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat.

Potrivit unei scrisori deschise a Asociației Generale a Învățătorilor din România (AGIRo) adresată președintelui, Guvernului, Parlamentului și Ministerului Educației, universitățile au decis organizarea online a examenelor de semestru, de an și de finalizare a studiilor de învățământ superior și vor face admiteri fără notele de la bacalaureat, fără examene, doar în baza mediilor din anii de liceu. „Nu înțelegem de ce viitorii medici, profesori, juriști și ingineri pot să își ia diploma de licență, masterat și doctorat prin examene online (și apoi să ne lăsăm viața și țara pe mâinile lor), iar examenele elevilor de 13 și 17 ani (în cazul cărora vor mai trece mulți ani până să ajungem pe mâinile lor) trebuie neapărat organizate strict în școli, sub supravegherea profesorilor și a camerelor video. Credeți că sunt argumente serioase pentru asemenea decizii radical opuse?”, se arată în scrioarea adresată autorităților.

Reprezentanții AGIRo propun renunțarea la susținerea Evaluării naționale și a Bacalaureatului în acest an, iar situația școlară să fie calculată pe baza mediilor anuale și din semestrul I. Potrivit acestora, examenele naționale nu ar fi relevante și aduc mai multe argumente în acest sens. „Examenele (dacă s-ar ține) nu ar fi oricum relevante din cauză că mulți elevi (poate chiar dintre cei valoroși) nu vor risca să participe la ele. Unii nu ar fi primiți nici dacă ar vrea (vezi recomandările mediului sanitar pentru elevii cu afecțiuni sau care locuiesc cu părinți/bunici cu afecțiuni de sănătate sau peste 65 ani. Ce se va întâmpla dacă vor fi mulți profesori care să refuze să fie evaluatori sau supraveghetori? Și în anii anteriori au fost greu de găsit voluntari. Unii nu ar fi primiți nici dacă ar vrea (vezi recomandările mediului sanitar pentru profesorii cu afecțiuni sau care locuiesc cu soț/mamă/tată/socru/soacră de peste 65 ani/cu afecțiuni de sănătate)”, se arată în scrisoare. „De bună seamă că ar fi alocați bani cu nemiluita pentru măști, mănuși, dezinfectanți, termometre, despărțitoare și pază. În mod cert că se va elabora un protocol de mișcare a elevilor prin școală. Îl vor respecta însă copiii/tinerii, mai toți gata să își descarce energia acumulată în lunile de consemn acasă? Nu sunt printre ei oare și copii ai adulților care nu au respectat nici până acum restricțiile? Se vor putea asigura câte doi pușcași marini care să îl flancheze pe fiecare zurbagiu în parte? Profesorii sunt singurii care răspund legal de viața și siguranța elevilor în școli (minorii nu răspund în fața legii, pot fi cel mult mustrați dacă încalcă vreun protocol). Își vor lua profesorii această răspundere legală de a-i apăra pe elevi în fața unui pericol invizibil și de a-i proteja chiar și de ei înșiși?”, potrivit documentului.

„Adevărata valoare a unui elev nu este totdeauna precis dată de rezultatele lui la un examen de doar câteva ore și în condiții de stres. Este posibil ca varianta cu mediile din gimnaziu să îi favorizeze pe unii (în general pe cei din medii defavorizate și cu părinți care nu își permit să îi dopeze cu meditații) și să îi defavorizeze pe alții (în general din medii favorizate și cu părinți care își permit să le plătească meditații). Și în anii trecuți, cu toată rigoarea examenelor, au fost mulți, mulți elevi care, după începerea liceului, văzând că nu fac față la un liceu de elită, s-au transferat de acolo. Și nu a fost gaură în cer. În privința copiilor care nu vor prinde un liceu de elită dar valoroși și cu părinți gata să îi ajute, sunt sigur că vor reuși ulterior un transfer acolo unde își doresc.

Pentru aceste situații și în acest an, chiar ministerul ar putea elabora o variantă de redistribuire a elevilor după începutul anului școlar bazată eventual pe niște diferențe etc. Această redistribuire s-ar face în chiar perioada de început a liceului, perioadă care sigur va fi dedicată recuperării materiei din ratatul semestru al II-lea. Luarea în calcul a mediilor anuale pentru repartiția la liceu s-ar putea să aducă la licee de elită și copii cu potențial dar din medii defavorizate și care nu își permit meditații pentru examene. Nu ar fi ceva perfect, dar știți vreun sistem perfect sub soare?”, potrivit documentului.

Ne punem și următoarele întrebări de conștiință: Cum am/ați răspunde dacă se va dovedi că virusul s-a răspândit între elevi-elevi, profesori-elevi, profesori-profesori sau în mijloacele de transport cu care vin aceștia la școală? Dar dacă un elev va muri contaminat în școală?”, se arată în scrisoare. „Anularea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului este și propunerea Institutul pentru Calitatea Vieții, a sindicatelor și a unor foști miniștri ai educației”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

2 COMENTARII

  1. Interese mari pentru loaze.
    Calitatea vietii, va dati seama.
    Dar viata cu timpiti ?
    Asta da calitate a ei.
    Experții învățători, cine-i plătește ?
    Oare părinții elevilor nu merg la cumpărături ? Nu-i acolo mai mare pericolul?
    Ce tun ar fi daca ar lua toti bacul, toti din ultimii 20, 30 de ani.
    Nici Dragnea navea tupeul asta. Sau ma înșel ?
    Brrrr

  2. Buna seara! Nu este așa că trebuie să ne bucurăm pentru că anul acesta comemorarea morții lui J. F. Kennedy va fi făcută live? Să pregătiți televizoarele pe data de 23 iunie. Zi buna si dvs, doamna Anisie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.